EKF

INTERURBAN – Az egész világot elhozzák Veszprémbe

Ötven hét alatt 29 város 150 programját láthatják a veszprémiek és a régióban élők az InterUrban keretében. Az összművészeti programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programja.

– Az egész világot elhozzuk Veszprémbe – fogalmazott a mai sajtótájékoztatón Müller Mihály, a VEB2023 EKF sajtófőnöke.

– Összművészeti programsorozatnak neveztük el, de sokkal több annál – mondta Jávor Kata, a Hangvető munkatársa, az InterUrban projektvezetője. – A projektnek két célja van. Az egyik, hogy kéthetente bemutatunk egy várost. A másik, hogy megerősítsük Veszprém már létező kapcsolatait. Ezek a települések vagy Veszprém testvérvárosai, vagy Európa kulturális fővárosai voltak/lesznek, illetve az UNESCO A zene városa cím birtokosai.

Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója megjegyezte: az Európa kulturális fővárosa alapgondolata, hogy az európai kultúrák sokszínűsége bemutatásának platformja legyen.

– Az InterUrban azért jött létre, hogy érdemben kontextusba tudjuk helyezni a programokat, ne random eseményeket hozzunk Veszprémbe – hangsúlyozta. – Ezek nagyon különböző városok. Ami összeköti őket az az, hogy a Hangvető jó ízléssel találta meg a produkciókat. Az InterUrban nem városbemutatók sorozata, hanem ízelítő az adott települések kortárs kultúrájából, ami tele lesz meglepetésekkel.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a kanadai Londonban élő Sam Maggs, aki a Marvel „képregény-birodalom” szerzője.

– Többször jártam már Európában, a családom egy része Újvidékről származik – mesélte. – Az utóbbi pár évem eléggé magányos volt a Covid miatt, és nagyon jó érzés, hogy a hazámtól távol ennyi ember érdeklődik a munkám iránt. Budapestről már olvastam, de Veszprémről nem is hallottam. A képregény tulajdonképpen egy nemzetközi nyelv. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezen keresztül beszéljek a nőkről, a queer nőkről, a szuperhősökről. A képregények megmutatják, hogy mindannyian képesek vagyunk jót cselekedni, egymást segíteni.

Az InterUrban programjairól a VEB2023 EKF honlapján és az VEB2023 appon olvashatnak bővebben.

A vezető képen balról jobbra: Jávor Kata, Mike Friderika, Sam Maggs és Rednik Zsuzsanna, a VEB2023 EKF angol nyelvi koordinátora

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago