Közélet

Ezer sebből vérzik a „gyermekvédelmi” törvény

Az Európai Unió Bírósága ma nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság Magyarországi elleni keresetét az ún. „gyermekvédelmi” törvény kapcsán – áll a Háttér Társaság sajtóközleményében.

Tavaly nyáron szavazta meg a magyar országgyűlés a propagandatörvényként emlegetett törvénymódosítást, ami tiltja LMBTQI-témák megjelenítését és népszerűsítését, ezzel tovább démonizálva az LMBTQI-embereket. Már a törvényjavaslat beadásakor jelezték jogvédő szervezetek, hogy a jogszabályi módosítások dermesztő hatással lesznek a magyar társadalomra, hiszen indokolatlanul korlátozzák az LMBTQI-tartalmakhoz való hozzáférést.

A melegséget és transzneműséget cenzúrázó törvény megszavazása óta nőtt az LMBTQI-személyek elleni erőszak, és az oktatási intézményekből eltűntek az LMBTQI-tartalmak. Általában is megnehezedett a szexuális nevelés, mivel külső szakértők és civil szervezetek csak engedéllyel juthatnak el az iskolákba, az engedélyezésről szóló miniszteri rendeletet azonban a mai napig nem fogadták el. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2023 januárjában megerősítette: a gyermek védelmére hivatkozással nem igazolható a célzottan LMBTQI-tartalmakat korlátozó szabályozás. Ez szembemegy a gyermek legfőbb érdekével. A „gyermekvédelmi” törvény és az ahhoz kapcsolódó iránymutatások szándékosan homályosak és kiszámíthatatlanok. Így érik el, hogy a tanárok, gyermekvédelmi szakemberek, médiaszolgáltatók öncenzúrát alkalmazzanak, nehogy megsértsék a törvény értelmezhetetlen rendelkezéseit. Így válnak újra tabuvá az LMBTQI-témák a közbeszédben és a mindennapi életben.

A másfél éve tartó kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként az Európai Unió Bírósága (EUB) ma nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság keresetlevelét. Ez alapján egyértelmű, hogy a propagandatörvénnyel elfogadott módosítások számos helyen ellentétesek az Európai Unió jogával. Az Európai Unió tagállamainak hat hetük van csatlakozni az EUB-eljáráshoz. Ez az eljárás nemcsak a magyar homo- és transzfóbtörvényről szól, hanem az emberi méltóságot kikezdő, a szexuális és nemi kisebbségek esetében azt tagadó populizmusról. A Háttér Társaság szövetségeseivel ezért minden EU-s tagállamot arra buzdít, hogy álljon ki az egyenlőség mellett, álljon ki a magyarországi LMBTQI-emberek mellett.

Az uniós polgárok a Forbidden Colours európai szervezet oldalán egy petíció kitöltésével üzenhetnek külügyminiszterüknek, hogy országuk kormánya csatlakozzon az EUB-eljáráshoz.

Illusztráció: crushpixel.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago