EKF

INFRASTRUKTÚRA – Ki fogja fenntartani az EKF után?

A közelmúltban sorra vettük azokat a városi beruházásokat, amelyek az EKF évében elkészülnek és az önkormányzat szándékai szerint hosszú távon fogják szolgálni Veszprém lakosságát. Az infrastruktúra gyarapodása részben a VEB 2023 Zrt. (itt és itt), részben pedig az Európai Unió támogatásával valósul meg. Az ingatlanok önkormányzati tulajdonúak.

Az üzemeltetéssel, fenntartással kapcsolatban Józsa Tamást, a polgármesteri hivatal kabinetfőnökét kérdeztük.

Válaszában elsőként leszögezte, hogy az önkormányzat az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében zajló beruházásaival kettős célt kíván elérni. Az egyik, hogy a kulturális-művészeti és örökség-turisztikai kínálatban hiányzó szolgáltatásokat pótoljon, a másik, hogy a város területén leromlott és használaton kívüli ingatlanokat újítson meg. Mégpedig úgy, hogy a támogatással létrehozott infrastruktúra üzemeltetési költségei se az önkormányzatot terheljék. A megújuló épületeket nyílt és megkülönböztetés-mentes bérleti pályáztatás útján, a közgyűlés által jóváhagyott bérleti szerződéssel adják át üzemeltetésre. A szerződések többségét már aláírták, a Megyeház téri új ligeti kávézó pályáztatás alatt áll. Ezt a bérleti szerződést legkorábban márciusban fogadhatja el a közgyűlés.

Alapelv, hogy a szerződéseket még a létesítmények műszaki átadása-átvétele előtt megkötik. Így a leendő bérlőknek lehetőségük van figyelemmel kísérni a beruházást, és javaslatokat is tehetnek annak érdekében, hogy a szolgáltatás a lehető legjobb minőségben tudjon elindulni. Bérleti díjat azonban csak a projekt teljes lezárása után, a birtokba kerüléstől kell fizetniük. A bérleti szerződések nyilvánosak és elérhetők az önkormányzat honlapján. Az alábbi összefoglaló nem egy olvasmányos sztori, de aki kíváncsi rá, annak érdekes lehet.

ActiCity

A legnagyobb volumenű beruházás a volt gyermekkórházból kialakított ActiCity mozgásművészeti központ. A pályázati felhívásra egyedül a veszprémi székhelyű, 1997-ben alapított Swing-Swing Kereskedelmi Szolgáltató Kft. jelentkezett. Az ajánlat elbírálása után hagyta jóvá a közgyűlés tavaly januárban a tíz évre szóló, határozott idejű bérleti szerződést havi 4 millió 154 ezer forint + áfa bérleti díjjal, ami inflációkövetően módosítható.

Az ingatlanegyüttes a régi gyermekkórház felújított főépületéből, átalakított mosodaépületéből és az újonnan épült, több szintes parkolóházból áll, a hozzájuk tartozó területtel. Ezeket a bérlő köteles úgy használni, illetve továbbhasznosítani, hogy időben és térben legalább 80 százalékban kulturális célokat szolgáljanak.

A használattal kapcsolatban felmerülő költségek – beleértve a közüzemi díjakat – a Swing-Swing Kft-t terhelik. Ezzel szemben a tulajdonos önkormányzat kasszájából kell fedezni a szerződésben felsoroltakat: tisztasági festés, szaniterek cseréje, elektromos rendszer felújítása, épület szerkezeti felújítása, növényállomány pótlása, kültéri építmények, burkolatok és berendezési tárgyak felújítása, épületek biztosítása, csapadékcsatorna tisztítása, növényállomány gondozása, felvonók üzemeltetése és karbantartása, poroltó készülékek karbantartása.

Ruttner-ház

A Jókai u. 8. szám alatti düledező épület megmentése legalább akkora sikertörténet, mint a hosszú ideje elhagyott gyermekkórházé. Az egykori Ruttner-házban egy látogatócsoportok fogadására alkalmas, 35 vendég elhelyezését biztosító hostelt, kávézó-étkezőt és fogadótereket alakítottak ki. A pályázati felhívásra ezúttal is egyetlen leendő bérlő, a veszprémi székhelyű, 2019-ben alapított Patent Hostel Kft. jelentkezett.

A határozatlan idejű bérleti szerződést szintén tavaly januárban fogadta el a közgyűlés. Szigorú kikötésként szerepel benne, hogy a külföldi látogatók által eltöltött vendégéjszakák aránya nem érheti el az 5 százalékot. Ez egybecseng azzal a szándékkal, hogy a szálláshelyet lehetőleg minél több hazai iskolai csoport vegye igénybe. Az önkormányzatnak fizetendő bérleti díj havi 480 ezer forint + áfa, az inflációkövetés lehetőségével.

Az épület külső és belső állagmegóvása, a karbantartási munkák elvégeztetése saját költségen, továbbá a vagyonbiztosítás megkötése és folyamatos fenntartása a bérlő feladata, ahogy a közüzemi díjak is őt terhelik.

Vár utca 17.

A Hősök kapuja mellett bal kéz felől nyílik az az ingatlanegyüttes, amely szintén régóta várt megújulásra. Bizonyos részeit a Művészetek Háza birtokolja, használja és hasznosítja a jövőben is. Az egykori Várkert étterem (hajdan a Simoga-ház istállóépülete) a hozzá csatlakozó teraszokkal (Simoga-udvar) és a Tűztorony udvara nem tartozik ezek közé.

Az istállóépületben projekttermek, rendezvény- és kiállítóterem, előadótermek, kávézó és kiszolgálóegységek létesültek az EKF támogatásával. Az épület előtti udvart is rendbehozták, vendéglátóteraszt alakítanak ki. Megközelíthetővé tették az alsó függőkertet. A Tűztorony alatti udvarrészen szabadtéri színpad lesz nézőtérrel és megújul a gyilokjáró. A bérleti felhívás ezen ingatlanrészek üzemeltetésére vonatkozott.

A hirdetményre egyedüliként a budapesti székhelyű, 2022 júliusában alapított – tehát különösebb múlttal nem rendelkező – Várkultúraplusz Kft. jelentkezett. A közgyűlés által tavaly szeptemberben jóváhagyott bérleti szerződés egyik fontos kikötése, hogy a bérlő a használat során a Művészetek Háza közfeladatának ellátását nem akadályozhatja, a működéséhez szükséges feltételeket biztosítania kell. A határozott idejű szerződés 15 évre szól, kéthavi kaucióval, havi 395 ezer forint + áfa bérleti díj ellenében, inflációkövetéssel. A közüzemi díjak, a használattal kapcsolatos költségek, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítás folyamatos érvényben tartása a bérlőt terhelik.

Deák utcai beruházás

A volt piarista gimnázium 1906-ban épült, műemléki védettségű tornaterme is kis híján az enyészeté lett. Nemrégiben aztán visszabontották a főfalakig, most pedig már új tető alatt folynak a munkálatok. Bábszínházi funkciót is magában foglaló, foglalkoztató- és művészeti fejlesztőközpontot alakítanak ki benne. A Józsa Tamástól kapott információ szerint a Kabóca bábszínház nem költözik át ide, de rendszeres bábelőadások helyszíne lesz a ház, amelynek a bejáratát – vizesblokkal, ajándékbolttal – egy hozzá csatlakozó új épületben alakítják ki. Két földszintes, magastetős épületet is felhúztak a beruházás részeként. Ezek egyike kávézóként, a másik gyermekfoglalkoztatóként fog működni. Elkészül lassan az a kétszintes kiállítótér is, amelyben különböző installációk bemutatására lesz lehetőség. Az épületek között parkosított, rendezvénytérként is használható terek jönnek létre.

A pályázati hirdetményre itt is csak egy jelentkező volt, a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. A szerződés megkötését tavaly júniusban hagyta jóvá a közgyűlés. Az ingatlanegyüttes bérleti díja havi 230 ezer forint + áfa, ami az inflációs ráta mértékére tekintettel módosítható. A közüzemi díjak, valamint a vagyon- és felelősségbiztosítás költsége a bérlőt terheli. A külső és belső karbantartás szintén a bérlő feladata.

Vezető kép forrása: internet/Travellina (archív). Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago