EKF / Kultúra / Tech · 2023.02.05.

EKF 2023 – GYÁRKERT IGEN, KÁRTYAVÁR NEM

Túl az EKF 2023 programév nagyszabású megnyitóján, nézzünk újra körül a város utcáin és terein! Hol tartanak a beruházások, milyen kép fogadja a rendezvényekre érkezőket? Lamos Pétert, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjét a Gyárkertről és a Dimitrovról kérdeztük.

Alaposan felkavarta a közhangulat amúgy sem békés állóvizét a volt bútorgyár területére megálmodott Kártyavár ötlete. Nos, immár sokadszorra történt meg, hogy a különböző szakmai fórumokon közzétett projektelemek terveit mint biztosan megvalósulót kezdte terjeszteni a média. Így járt a Hello Wood építészstúdió Kártyavár-látványterve is.

EKF 2023 Gyárkert Dimitrov, EKF 2023 – GYÁRKERT IGEN, KÁRTYAVÁR NEM
Légi felvétel a volt bútorgyár területéről. Forrás: epiteszforum.hu

– A Gyárkertnek elnevezett, több mint kéthektáros ingatlanon egy 4500 fő befogadására alkalmas új rendezvénytér és közterület létesül. A tervezési időszakban több projektelem víziója is megfogalmazódott, de hogy közülük mi válhat valósággá, csak a költségek pontos ismeretében vagy épp a közbeszerzési eljárás során realizálódik. Miután a Kártyavárról kiderült, hogy megépítését az EKF 2023 nem tudja finanszírozni, az ötletet elvetettük. Volt olyan elképzelés is, hogy ideiglenes kempinget alakítunk ki a területen, azt a jogszabályi előírások miatt kellett elengednünk – magyarázta Lamos Péter.


Májusi nyitás

– Mi lesz akkor a Gyárkertben és főleg mikor?

– A nyitást májusra tervezzük. Épül egy ideiglenes, a fellépőknek októberig helyet adó nagyszínpad és egy kisebb, ami a programév után is megmarad. Áll már két konténerblokk, ezek lesznek a rendezvények kiszolgálóegységei. A régi murvás parkolót leaszfaltozzuk, fizetős parkolóként fog működni. A Kártyavár helyett egy különleges térinstallációt épít fel a Hello Wood csapata, ami az EKF-hez csatlakozott településeket szimbolizálja.

– Százhúsz darab, különböző fajtájú facsemete kerül egyforma, szögletes „fadézsákba”. Ezekből egy 10,5 méter magas, látványos henger épül, a közepén rendezvénytérrel, speciális megvilágítással. A programév végén az installációt lebontják, a települések pedig megkapják a saját fájukat.

– Már hallom is a kételkedőket: úgyis el fognak száradni az EKF-év végére!

– Automata öntözőrendszer gondoskodik róla, hogy ne így legyen.

Digitális múzeum a Dimitrovban

Jó ideje eldőlt, hogy a szikvízparkoló területén nem épül meg a digitális élményközpont (CODE), mert a beruházás összköltsége jóval meghaladta volna az EKF 2023 finanszírozási lehetőségeit. A terület rendezése megkezdődött, szilárd burkolatú, közvilágítással ellátott parkoló lesz belőle.

A vérellátó melletti parkolónak viszont nem állnak neki. A közbeszerzést egy 2,3 milliárd forintos ajánlattevő nyerte meg, de az EKF költségvetésében pillanatnyilag nincs fedezet a kivitelezésre – tudtuk meg az ügyvezetőtől, így a város és a kiíró VKSZ Zrt. finanszírozási lehetőségeket keres a megvalósítás érdekében.

– A CODE projekt mégsem hiúsult meg teljesen. A volt művelődési központ színháztermében egy 360 fokos immerzív vetítés lehetőségét alakítjuk ki, ami az álló- és a mozgóképet, a kiállítás és a mozi élményét ötvözve különleges látogatói élményt nyújt. Az átadást az ősz végére tervezzük. Az épület földszinti fogadóterében pedig egy 11 interaktív állomásos állandó kiállítást fogunk berendezni. A Dimitrov hátsó traktusában a Hangár könnyűzenei központ és bérelhető próbatermek kaptak helyet. (Ezekről korábban itt írtunk https://www.veszpremkukac.hu/dimitrov-hangar-es-code/ )

– Kívülről is megújul a ház?

– Idén erre csak részben van lehetőségünk, ugyanakkor az erre vonatkozó tervek elkészültek.

Holnap az ActiCity-től indulva a várbörtönig sétálunk. Olvassanak minket!

Nehezített pályán, előbb a Coviddal, majd az elszabaduló építőanyagipari árakkal „megütve” kellett végigcsinálni az elmúlt három évet – fogalmazott Lamos Péter, az EKF 2023 infrastrukturális fejlesztéseit lebonyolító Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője. Úgy érzi, amit lehetett, azt kihozták az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó lehetőségből. Voltak persze elképzelések, amelyeket el kellett engedniük, de hisz abban, hogy a megvalósuló beruházások hosszú távon és fenntartható módon szolgálják majd az itt élőket.

Veszprémben 52, a régióban 19 infrastrukturális projektet valósítanak meg a rendelkezésre álló 42 milliárd forintból, összesen csaknem 113 ezer négyzetméteren (össszehasonlításként: a budapesti Margit-sziget területe 96 ezer négyzetméter). Felújítva és korszerűsítve üres vagy alulhasznosított épületek, közterületek kapnak új, többnyire hiánypótló közösségi és kulturális funkciót.

Vezető képünkön: A Gyárkert rendezvénytér januárban közzétett látványterve. Forrás: epiteszforum.hu


5 hozzászólás

 1. Bartek Károly szerint:

  Tulajdonképpen nagy Lóf@sz lett a korábbi igéretekből.

 2. Némethné dr Rokaly Erzsébet szerint:

  Azon büszke polgárok közé tartozom , akik nagy várakozásokkal tekintettek az EKF programjai elé , valóban nagy lehetőség és megtiszteltetés ez nekünk . Mégis , eddig inkább csak csalódásaim vannak : 2018 óta mehetett már a tervezés-szervezés , és még mindig a feltúrt utakat , el nem készült beruházásokat látni. Ma szerettem volna a Várban az üvegművészek kiállítását megnézni , ami állítólag már január 19-én megnyílt , de csak egy ( amúgy nagyon udvarias) biztonsági őrig sikerült eljutnom a széttrancsírozott területen .Esetleg visszamehetnék pénteken délután 5 -től 8- ig… mondá…Vagy vasárnap….Köszönöm , ennyi elég volt a ” kultúrából”. Nem is tudom , mit akarunk mi a világnak megmutatni , talán ezeket a feltúrt helyeket , beállványozott házakat , feltúrt utakat , történelmi épületek között lebegő ízléstelen felfújt lufibabát ? ( Szegény jobb sorsra érdemes Verancsics Faustus ! ) Tapasztalatom szerint Európa kultúrája nem ez. Ha meg még csak most kezdik a feltételeket kialakítani , akkor minek kellett látványos megnyitóval elindulni ? (Még jó , hogy legalább koncertek vannak , de szuper koncertekkel eddig is meg voltunk ajàndékozva.)

 1. 2023.02.06.

  […] első része a Gyárkertről és a Dimitrovról itt […]

 2. 2023.02.20.

  […] lapunk kimerítően és folyamatosan beszámolt. Legutóbb itt és […]

 3. 2023.03.01.

  […] Az infrastruktúra gyarapodása részben a VEB 2023 Zrt. (itt és itt), részben pedig az Európai Unió […]

[fbcomments]