Kultúra

RETRO – Ha végre itt a nyár!

Nem, még nincs itt, ez igaz. De közelít. Tudjuk biztosan, hogy eljön. Várjuk, aztán persze morgolódunk majd a kibírhatatlan kánikula miatt. A ráhangolódást így március elején a Művészetek Háza Balaton + Retro plakátkiállítása segítheti.

Az idősebbeknek vegytiszta nosztalgia és múltbarévedés, a fiatalabbaknak rácsodálkozás a szüleik ifjúságára, a hozzáértőknek pedig különleges lehetőség a hazai plakátművészet korszakainak, fejlődésének tanulmányozására, amely különösen a hatvanas években volt kiemelkedő. Szóval retró a javából!

A termeket járva nemcsak a Pancsoló kislány dalszövegének a címben idézett első sora jut eszünkbe, hanem Cseh Tamás is: Ó, a régi, égi Balaton, régi nyarakon… És érezzük a víz meg a naptej illatát, a stég átforrósodott deszkáinak melegét, miközben a Sokol rádióból Cseke László hangján szól a Szabad Európa rádió. Jéghideg csapolt sör, otthonról hozott szendvicsek roppanós paprikával, kagyló vágta seb a talpunkon, tini-szerelmek. Ó, igen, a régi Balaton!

A plakátok, képeslapok, viccesen giccses tárgyak, a strandfelszereléssel berendezett terem és a retró monitoron futó korabeli filmfelvételek a harmincas évektől egészen 1988-ig mutatják be azt a különleges világot, ami a Balaton volt nekünk. Ma már semmi nem olyan, de harminc-negyven év múlva a mostani fiatalok nyilván ezeket az éveket fogják hasonló elérzékenyüléssel emlegetni.

A Balaton + Retro kiállítás a Dubniczay-palotában tekinthető meg a veszprémi várnegyedben péntekenként 17–20, szombaton és vasárnap pedig 10–20 óra között.

Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago