Életmód · 2023.02.11.

INFLUENSZEREK – A sekélyesség boldogsága

A Forbes közzétette a magyar influenszerek első toplistáját. Más országoknak is megvannak a maguk toplistásai, akik nem sokban különböznek a mieinktől. El sem hiszem, hogy mivel szereznek több százezres, sőt több milliós követőtábort. Szerintem a sekélyesség boldogsága sugárzik róluk. Ettől nyerők.

Jó, azt elfogadom, hogy a híres rocksztárok, popdívák, világbajnok sportolók, művészek, politikusok mindig is nagy érdeklődést váltottak ki, utánozzák, követik őket, amióta világ a világ. De ezek a mai menő influenszerek, az X, Y, Z és az utánuk következő legfiatalabb generációk hősei senkik. Bocsánat, nem akarom megsérteni őket, de nem tudom másképpen leírni, hogy mi a legjellemzőbb rájuk.

Na jó, a „sekélyesek” a megfelelő jelző

influenszerek, INFLUENSZEREK – A sekélyesség boldogsága
A magyar Forbes egyik toplistás helyezettje: Csecse Attila (Fotó: Forbes)

Nem áll mögöttük semmilyen (nagy) teljesítmény. Csak vannak és ezt látni engedik. Dumagép „jópofi” fiúk vagy szép lányok, ügyeskedők, akik megérezték az idők szavát, az algoritmusok lehetőségeiben rejlő üzletet. A férfiak haverként dumcsiznak a TikTokon, Youtube-on, Google-on át szájukat tátó tizen-huszonévesek előtt. Miről? Videójátékokról, autókról, lányokról, fiúkról, ételekről, italokról, az élet apró dolgairól, ami éppen eszükbe jut. Esetleg videójátékokat mutatnak be meg ilyesmi. Magyarországon több gamer is van köztük, akik a videójátékokkal szereznek népes rajongótábort.


influenszerek, INFLUENSZEREK – A sekélyesség boldogsága
Kim Kardashian, az influenszerek őse elsőnek érezte meg az idők szavát, az algoritmusokban rejlő üzletet (Fotó: Byrdie)

A nők többnyire saját magukat teszik a kirakatba. Úgy, mint amerikai ősük, Kim Kardashian. Divatos sminket, menő cuccokat próbálgatnak. Edzőtermekben sajnáltatják magukat, meg ilyesmi. Nem csak a magyarokra gondolok most, igazából nincs nagy különbség köztük, az egész világon hasonlóképpen működnek. Itt vannak például videón a szerb TikTok-lányok.

Lehet, hogy a balkáni sziszterek kicsit vadabbak a magyaroknál, megengedem. Hányinger, ahogy a népszerű műdalénekesnőket, a pevaljkákat utánozzák. Az eredeti giccsénekesnőkben legalább még volt valami helyi szín, de ez az internetes tátogás már maga a vég.

Lassuló aggyal

Nézem őket és megemelem a nem létező kalapom Nicholas Carr előtt, aki már több mint egy évtizede könyvet írt arról, hogyan változtatja meg agyunkat az internet. A sekélyesek kora című könyve 2014-ben megjelent magyarul is, a HVG kiadásában. Pontosan így van, ahogy figyelmeztetett rá, szétbombázza az életünket, az agyunkat a társadalmi média. Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is egyfolytában kattintgatnak, a mobiljukat bújják. Címszavakba, egy-két frappáns megjegyzésbe, fotókba sűrítve szinte online élnek. Már a műveltebb emberek is elszoktak a mélyebb elemzésektől. „Ha elkap a social media, belassul a gondolkodásod, nem tudsz elmélyedni egy-egy ötlet kidolgozásában, művészként csapnivaló dolgok, felszínes munkák jönnek ki a kezed közül. Az okosabbak menekülnek a social media csapdájából, hogy védjék gondolkodási képességüket, viselkedési integritásukat” – írja Almási Miklós filozófus, esztéta Közeli jövőnk és a távoli jelen című, 2021-ben megjelent könyvében. A digitális társadalmat kritizálva ezzel a címmel arra utal, hogy sajnos már a saját életünket is úgy éljük meg, mint valami tőlünk távoli dolgot, ami nem is hasonlít a valóságra.

Náluk az élet kerek

influenszerek, INFLUENSZEREK – A sekélyesség boldogsága
Körcsönyei Polla magyar csúcsinfluenszer. Azt nyújtják, amit a követők várnak tőlük (Fotó: Forbes)

Na ezt a „mintha” érzést adják meg szerintem az influenszerek a tömegnek. Vagyis pontosan azt adják, amit várnak tőlük. Nagyon értik a módját, hogy azokhoz a modern mítoszokhoz igazítsák megjelenésüket, motívumaikat, amiket a tömeg csodál, amihez szeretne hasonlítani. Amihez a saját életüket is szeretnék igazítani. Náluk az élet kerek, az ő valóságuk tökéletesen érthető. Tehát a dolgok eszményi érthetőségét mímelik, mindezt mindenki számára elérhető módon, az interneten keresztül. Annak, aki önkéntes követőként belép ebbe a buborékba. Révült boldogságot okoznak, rajtuk keresztül emberek milliói emelkednek ki ideig-óráig a mindennapi helyzetek bizonytalanságából. Elég hervasztó, ha arra gondolok, hogy gyerekek tömege rajtuk keresztül tanulja az életet. Lehet, hogy titokban, bujkálva, ha a szülők tiltják számukra az internetes tartalmakat.

A remeteség lehet a megoldás?

influenszerek, INFLUENSZEREK – A sekélyesség boldogsága
(Fotó: Femina)

Azt hallottam, egy anyuka valahol Nemesvámos közelében kiköltözött három gyerekével egy jurtába, ahol nincs áram, nincs internet, csak a természet.

Én nem tudom, mi a megoldás. Látok olyant is, aki okosan használja az internetet, viszont egyre többet hallok olyanokról is, akik kint élnek a hegyekben, kikapcsolnak minden kütyüt. De hát ez maga a remeteség. Ezzel nem kapják vissza azt, ami azért hiányzik mindenkinek, ha bevalljuk, ha nem: az igazi emberi kapcsolatokat. Amiben a másikat mint igazi, élő, fizikai lényt éljük meg minden retus, javító program nélkül a maga valóságában.

Vezető kép: Influenszerek a Balkánról. Hasonlóan működnek az egész világon (Fotó: Nova)


[fbcomments]