PR

Hogyan vegyük fel a harcot a tyúkszem ellen?

A talpon vagy ritkábban a lábujjak között megjelenő tyúkszem amilyen apró, éppen olyan fájdalmas betegség. Okozhatja vírusfertőzés, illetve különböző ortopédiai okok is állhatnak kialakulásuk hátterében.

Mi is az a tyúkszem?

A köznyelvben a megszarusodott bőrkinövést hívják tyúkszemnek, melynek kezelésére az Értéksziget lábfájdalom-csillapítás termékei között is találunk speciális készítményeket.

A vírusos eredetű tyúkszem inkább a fiatal korosztályokra jellemző, míg az ortopédiai okokra visszavezethető, jellemzően az idősebbekre. A talpon vagy a lábujjakon megjelenő ilyen típusú elváltozások mérete az apró, néhány milliméterestől a pár centis átmérőkig terjednek.

Előfordulhat, hogy több, egymás közelében kifejlődött tyúkszem összeér és nagyobb egységes felületet alkotnak.

A lábdeformitás okozta tyúkszem gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban kapható gyógycipőkkel is megelőzhető, míg a vírusos eredetűek kizárólag csak megfelelő lábápolással és rendszeres tisztálkodással.

Akármilyen eredetű tyúkszemmel is van dolgunk, ha elhanyagoljuk annak kezelését, akkor fokozott fájdalommal találkozhatunk. A kezeletlen tyúkszem rosszabb esetben megnehezítheti a járást az állandó éles fájdalom miatt.

A házi kezelés első lépése a felismerés

Ha a lábunkat megterhelő, állandó állómunkát végzünk vagy nem megfelelő cipőt hordunk, akkor fokozottan ki vagyunk téve a tyúkszem kialakulásának. Érdemes ezért az esti tisztálkodás során, rendszeresen ellenőrizni a talpunkat, hogy a problémát még csírájában el tudjuk fojtani.

Fontos, hogy azt is megtanuljuk, hogyan tudjuk megkülönböztetni a tyúkszemet a szemölcstől, mert bár mindkettő hasonló elváltozást okoz a bőrünkön, és egyaránt nagy fájdalommal jár, kezelésük teljesen eltér egymástól.

A legjobb módszer, ha két oldalról, illetve felülről megnyomjuk a kérdéses bőrfelületet az ujjunkkal. Amennyiben az előbbi esetben érzünk fájdalmat, akkor szemölccsel van dolgunk, ha az utóbbi esettel állunk szemben, akkor tyúkszemmel.

Házi praktikák

Ha orvoshoz fordulunk, akkor a tyúkszemet a szakember megfelelő előkészítés során egyben ki szokta emelni. Ezzel szemben a szemölcs eltávolítása általában fagyasztással történik.

Ameddig nem nagy a tyúkszem és a vele járó fájdalom még elviselhető mértékű, használhatunk speciális tyúkszemtapaszokat, illetve ecsetelőket. Ezek úgy működnek, hogy a bennük lévő hatóanyagok fellazítják a bőr szerkezetét, ezzel felpuhítják a tyúkszem körüli területen a bőrt. A bőr hidratáltsága megnő, így a tyúkszem már könnyedén eltávolítható.

Már az is jelentős javulást hozhat, ha lecseréljük kényelmetlen, szoros lábbelinket egy, a lábunknak jobban megfelelő, szellős cipőre.

Ahogy minden betegségnél, itt is a megelőzés a legfontosabb. Megfelelő lábápolással elkerülhetőek a kellemetlen tünetek kialakulása. A kellemes, mindennapos lábfürdő egyrészt serkenti a lábfej és a talp vérkeringését, másrészt felpuhítja a bőrt, így a még nem teljesen kialakult tyúkszem manuális dörzsöléssel eltávolíthatóvá válik.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago