Egyéb

Ezer négyzetméteren égett a használt gumi Devecserben

48 emberrel, 17 járművel vonult a helyszínre a katasztrófavédelem

Ma reggel rövid idő alatt „ellepték” a közösségi médiát a devecseri vasútállomás melletti használtgumi-lerakón keletkezett tűzről készült fotók. A helyszínen 1000 négyzetméteren égett és füstölt a gumi, amikor az illetékessel beszéltünk, akkorra már 400 négyzetméterre csökkent az érintett terület.

– Ma reggel a devecseri vasútállomás mellett egy régi, téglaépítésű, palatetős ipari épületben és körülötte ezer négyzetméteren kigyulladt a használt gumi – mondta hírportálunknak Szolgainé Soós Gabriella katasztrófavédelmi alezredes, hivatalvezető. – A gumi öt méter magasan égett. A katasztrófavédelem 48 emberrel, 17 járművel és két katasztrófavédelmi mobil laborral vonult a helyszínre. Elhúzódó káresettel számolunk, ezért nem tudom megmondani, mikorra lesz eredmény arról, hogy mekkora mennyiségű és milyen minőségű káros anyag került a levegőbe.

A közösségi oldalon olvasható egyik bejegyzésből kiderül, hogy a devecseriek régóta küzdenek az önkormányzat fantomcéggel kötött szerződése ellen. A cég megvásárolta a devecseri malmot, hogy ott majd gumiőrlést végez – de soha semmilyen felújítási munkába nem kezdtek. A gumi viszont érkezett az egész országból, még Szlovéniából is. A veszélyes hulladékot a város vasútállomása mellett – ez ég most – és a város másik, Sümeg felőli határában lévő Meggyeserdőben deponálták. A helyiek, akik összesen hat lerakatról tudnak, megkeresték Kovács Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt is a panaszukkal, ám a képviselő mindent rendben talált az ügylet körül.

Ez a kép Ajkán készült

FRISSÍTÉS:

Délelőtt tizenegy órakor a helyszínen tartózkodó Szolgainé Soós Gabriella katasztrófavédelmi alezredes portálunknak elmondta, hogy a tüzet habbal és vízzel is igyekeznek megfékezni, mert képletesen szólva „a világon nincs annyi oltóhab, ami ide elég lenne”. A tűz jellege miatt elhúzódó munkára kell számítani, de Devecsert egyelőre nem veszélyezteti a füst, pánikra nincs ok. Ha a körülmények – például a szélirány – kedvezőtlenül változnának, a szakemberek a katasztrófavédelmi protokoll szerint időben fognak intézkedni. A mérőkocsik mintavételi magasságában az üzem területén kívül nem mértek egészségre ártalmas légszennyezést. Változatlanul 17 jármű és 48 tűzoltó küzd a lángokkal, ennél több egységet nem lehet elvonni az egyéb feladatok biztonságos ellátásának veszélyeztetése nélkül. A helyszínen van a város polgármestere és alpolgármestere is, akik minden bizonnyal tájékoztatni fogják a lakosságot, ha bármilyen védelmi intézkedésre lesz szükség.

FRISSÍTÉS:

Március 31-én 17.30-kor megfékezték a tűzoltók a Szent Imre utcai raktárépületben reggel keletkezett tüzet, de a gumi- és műanyagbálák szétbontása során több ponton még izzást és kisebb lángokat tapasztaltak. Az egységek megszüntetik az izzást, és mintegy százhúsz köbméter földdel takarják le az érintett területet.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago