Közérzet / Egyéb · 2021.03.31.

Ezer négyzetméteren égett a használt gumi Devecserben

48 emberrel, 17 járművel vonult a helyszínre a katasztrófavédelem

Ma reggel rövid idő alatt „ellepték” a közösségi médiát a devecseri vasútállomás melletti használtgumi-lerakón keletkezett tűzről készült fotók. A helyszínen 1000 négyzetméteren égett és füstölt a gumi, amikor az illetékessel beszéltünk, akkorra már 400 négyzetméterre csökkent az érintett terület.

– Ma reggel a devecseri vasútállomás mellett egy régi, téglaépítésű, palatetős ipari épületben és körülötte ezer négyzetméteren kigyulladt a használt gumi – mondta hírportálunknak Szolgainé Soós Gabriella katasztrófavédelmi alezredes, hivatalvezető. – A gumi öt méter magasan égett. A katasztrófavédelem 48 emberrel, 17 járművel és két katasztrófavédelmi mobil laborral vonult a helyszínre. Elhúzódó káresettel számolunk, ezért nem tudom megmondani, mikorra lesz eredmény arról, hogy mekkora mennyiségű és milyen minőségű káros anyag került a levegőbe.

A közösségi oldalon olvasható egyik bejegyzésből kiderül, hogy a devecseriek régóta küzdenek az önkormányzat fantomcéggel kötött szerződése ellen. A cég megvásárolta a devecseri malmot, hogy ott majd gumiőrlést végez – de soha semmilyen felújítási munkába nem kezdtek. A gumi viszont érkezett az egész országból, még Szlovéniából is. A veszélyes hulladékot a város vasútállomása mellett – ez ég most – és a város másik, Sümeg felőli határában lévő Meggyeserdőben deponálták. A helyiek, akik összesen hat lerakatról tudnak, megkeresték Kovács Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt is a panaszukkal, ám a képviselő mindent rendben talált az ügylet körül.


Ez a kép Ajkán készült

FRISSÍTÉS:

Délelőtt tizenegy órakor a helyszínen tartózkodó Szolgainé Soós Gabriella katasztrófavédelmi alezredes portálunknak elmondta, hogy a tüzet habbal és vízzel is igyekeznek megfékezni, mert képletesen szólva „a világon nincs annyi oltóhab, ami ide elég lenne”. A tűz jellege miatt elhúzódó munkára kell számítani, de Devecsert egyelőre nem veszélyezteti a füst, pánikra nincs ok. Ha a körülmények – például a szélirány – kedvezőtlenül változnának, a szakemberek a katasztrófavédelmi protokoll szerint időben fognak intézkedni. A mérőkocsik mintavételi magasságában az üzem területén kívül nem mértek egészségre ártalmas légszennyezést. Változatlanul 17 jármű és 48 tűzoltó küzd a lángokkal, ennél több egységet nem lehet elvonni az egyéb feladatok biztonságos ellátásának veszélyeztetése nélkül. A helyszínen van a város polgármestere és alpolgármestere is, akik minden bizonnyal tájékoztatni fogják a lakosságot, ha bármilyen védelmi intézkedésre lesz szükség.

FRISSÍTÉS:

Március 31-én 17.30-kor megfékezték a tűzoltók a Szent Imre utcai raktárépületben reggel keletkezett tüzet, de a gumi- és műanyagbálák szétbontása során több ponton még izzást és kisebb lángokat tapasztaltak. Az egységek megszüntetik az izzást, és mintegy százhúsz köbméter földdel takarják le az érintett területet.


[fbcomments]