Közérzet / Sport · 2020.04.30.

HAJNAL 70 – Könyv a veszprémi kézilabda motorjáról

Ma, Hajnal Csaba hetvenedik születésnapján megjelent a róla szóló könyv, melynek szerkesztője, szerzője Donát Tamás, a Veszprém Televízió újságírója. Méltó születésnapi ajándék a veszprémi kézilabda lelkének és motorjának.

A könyv megjelenésének apropóján kérdeztük Donát Tamást.


Hogyan született meg a könyv ötlete, és tudott-e róla az érintett?

A hatvanadik születésnapjára terveztem Hajnal 60 címmel. Titokban folytak az előkészületek, de miután kiderült a tervem, Hajnal Csaba odajött hozzám, és azt mondta, róla semmit sem kell írni. Most változott a taktika: tudott róla. Tavaly októberben kezdtem el írni, kimondottan a hetvenedik születésnapjára. Nem nagyon akart kötélnek állni, de végül sikerült őt meggyőzni, leginkább azzal az érvvel, hogy ha száz év múlva kutatják ezt a területet, legyenek hiteles információi az olvasóknak.

A könyv borítója

A könyv borítója

Mi volt a Győzelemre született című könyv koncepciója?

Esősorban az, hogy bemutassuk azt a példátlan sikersorozatot, amit egy Ceglédről indult 14 éves kisdiák az elmúlt 39 év és 2 hónapban megvalósított és egy kis közép-kelet európai várost a kézilabdán keresztül feltett Európa térképre. Mivel én ott voltam a klubalapítás első labdapattintásánál és húsz évig sajtóreferensként is közreműködtem a klubnál, ezért igyekeztem úgy megírni a könyv első részét, hogy kiderüljön, hogyan építette tégláról téglára a csapatot, milyen koncepció alapján tudott Magyarországon behozhatatlan előnyt szerezni a riválisokkal szemben, és ezzel a hazai férfi kézilabda szakág legsikeresebb és legeredményesebb sportvezetőjévé válni. A másik cél az volt, hogy a hetvenedik születésnapján stílszerűen hetvenen meséljenek elsősorban vidám történeteket vele kapcsolatban, amelyek kiválóan megrajzolták a portréját.

A könyveidet korábban egyedül vagy Darcsi Istánnal közösen írtátok, ebben pedig a tiéden és Darcsién kívül szerepelnek Király Ferenc, Bényi-Virág Rita, Horváth Gábor, Zatkalik Dávid írásai is. Mi ennek az oka?

A 2002-ben megjelent 25 év aranyban című könyvbe (ami a veszprémi kézilabda klub történelemkönyve, és amelyből több egyetemi szakdolgozat is született – a szerk. megj.) többen is írtak az előbb felsoroltak közül. Mivel a csapatmunka híve vagyok és a felsorolt kollégák szintén dolgoztak a saját médiájukkal a csapattal kapcsolatban, ezért úgy éreztem, hogy a hetven megszólaló között nekik is ott a helyük a saját sztorijukkal.

Minden bizonnyal szóba kerül a könyvben Hajnal Csaba méltánytalan félreállítása is.

Természetesen a vele készült nagyinterjúban mesél erről is, de hogy ennek mi volt az oka, az kiderül a könyvből. Annyit elárulok, hogy akkor senki semmivel nem indokolta a döntést.

Donát Tamás

Donát Tamás

Donát Tamás elmondta még, hogy a koronavírus-járvány keresztülhúzta Hajnal Csaba születésnapjának hétvégi megünneplését és a könyv nyilvános sajtóbemutatóját, de természetesen amint lehetőség lesz rá, pótolják.

[stextbox id=”warning”]Donát Tamás eddig megjelent 16 könyvéből kilenc a veszprémi kézilabdázásról szól, nyolc a Telekom Veszprémről és annak jogelődjeiről.[/stextbox]


[fbcomments]