Szórakozás · 2018.03.10.

FILMKLUB – Loving Vincent, a festményfilm

A Loving Vincent a világ első teljes egészében kézzel festett animációs filmje, amelyben minden egyes képkockát (65 ezer darabot!) festőművészek készítettek, olajjal, vászonra, ahogy maga Vincent Van Gogh festette volna. A filmet az Agóra filmklubjában láthatják március 12-én, hétfőn 18 órakor.

A heroikus vállalkozás, mely 2011-ben kezdődött, az angol Hugh Welchman és felesége, a lengyel Dorota Kobiela filmje, Van Gogh lenyűgöző világában játszódik. Több ezer festményen keresztül elevenednek meg életének legismertebb helyszínei és megfestett figurái, miközben világ egyik legkedveltebb festőjének, Vincent Van Gogh-nak ellentmondásos életét és halálát vizsgálja a film. Kibontakozik az utolsó napok drámája, és végre fény derül rejtélyes halálának körülményeire.
A filmet előbb színészekkel forgatták le, ezután pedig több mint 100 képzőművész közel hat évig dolgozott azon, hogy Van Gogh egyedi stílusában láthassuk ezt a lebilincselő történetet.
A film számos nemzetközi filmfesztiválon gyűjtötte már be – elsősorban – a közönségdíjakat, így nem meglepő, hogy az ismert nemzetközi mozis fórumokon (IMDB és Rotten Tomatoes) 10/9 és 10/8 közötti nézői értékeléseket kapott, és idén Oscar-díjra jelölték animációs film kategóriában, amit végül egy másik film kapott.


A film előzetese itt megnézhető.


[fbcomments]