Közérzet / Kultúra · 2021.01.10.

FELVÉTELIK – Ha én lennék a köznevelési államtitkár…

Két hét és jön a nagy vízválasztó: országszerte megírják a központi középiskolai felvételi vizsgákat, eldől, kik kerülhetnek a hőn áhított gimnáziumokba. A szülők pénztárcája versenyt fut az idővel. 15 perces hosszabbítással a kormány az egekbe mehetne…

Ha én lennék a köznevelési államtitkár, könnyen, egyszerűen és gyorsan fényezném tündöklőre a magyar közoktatási kormányt. A központi felvételik kétszer 45 percét megtoldanám még negyedórával.

Évek óta írják a jegyzőkönyvekben a javítást végző középiskolai tanárok, hogy a diákok jó részének nem elegendő a 45 perc a tíz feladat megoldására. A beadott tesztekből mérhető a tanulók tudása, nincs nagy baj, csak az idő kevés. A szelektálást tehát részben az végzi el. A másik, megjegyzem nagyobb részét, a szülők pénztárcája: ki tudott jobb felkészítő tanárokat megfizetni gyermekének, kit dresszíroztak jobban stopperekkel a kézben a felvételire. A tudás a legkevesebb ebben a megmérettetésben. Ezért ha én most államtitkár lennék, azt mondanám, állítsuk meg a hajszát!

Kapjon minden középiskolába vágyó lány és fiú még 15 percet. Hivatkoznék a különleges tanévre, hiszen már tavasszal volt kötelező iskolabezárás, ilyenre-olyanra sikerült digitális átállással. Némely intézményben ősszel is, nem is egyszer. Szegény diákoknak így is lehet elég bajuk a felkészüléssel, toldjuk már meg az igazságossághoz közelítőn azt a felvételit. Azt mondanám, a pandémia egyértelműen megerősített bennünket mint oktatási kormányt abban, amit eddig is tudtunk: azok tarthatták meg állásukat, tudtak új munkát szerezni, akik magas szinten sajátították el a közismereti tárgyakat, vagyis akik gimnáziumokba jártak.

Jólesne, hogy mindenki örül, gyerek-szülő-tanár. Élvezném a sikert, bezsebelném a dicséreteket. Még az is lehet, hogy minden általános iskolába már hétfőn kiküldeném a levelet, hogyan szervezné meg a kormányom a felvételiket.

Bővebben:

– Gyakran ismételt kérdések a központi írásbeli vizsgák 2021. február 5-ei pótnapjával kapcsolatban: ITT.

– A középfokú felvételi eljárás központi írásbeli vizsgáinak megszervezése során, az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján javasoltan alkalmazandó biztonsági intézkedések: ITT.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!