Categories: KözéletÉletmód

ÉLETTÉRKÉP – Korán hal a magyar

Csöppet sem lepődünk meg, hogy Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban élnek a legtovább az emberek. Mi, magyarok sereghajtók vagyunk: a nők és a férfiak is évekkel rövidebb életűek, mint az európai átlag. Utánunk kullog Románia, Bulgária, de a szomszédaink többsége is megelőz bennünket.

Az újévi fogadkozásokon, miszerint kevesebbet eszünk, többet mozgunk, már túl vagyunk, de így farsang idején mégsem árt, ha ránézünk erre az infógrafikára. Ennek adatai talán megerősítenek elszánásunkban, hogy nem árt jobban figyelni az egészségünkre.

A mediterrán országokban élnek a legtovább az emberek. Tenger, napfény, évszázadok óta egészséges étkezés és a legfontosabb, a mediterrán életöröm – nagyjából talán ennyi lehet a titok nyitja. Nem újdonság az sem, hogy a várható élettartam Oroszországban, Ukrajnában és Moldáviában a legalacsonyabb. És itt vagyunk mi, magyarok, a nők átlagos 79,7 és a férfiak 72,6 évével, az európai emberek átlagos 83,6 és 78,2 évéhez képest, miközben a spanyol nők 86,3 évig élnek, a svájci férfiak pedig 81,7 évig. Utánunk kullog Románia, Bulgária, de van olyan szomszédunk, például a szlovénok, akik életkora az európai átlag körül alakul.

Amerikai kutatók 54 millió, nyilvánosan elérhető családfát vizsgálva arra jutottak, hogy a várható élettartamnak sokkal kevesebb köze van a génekhez, mint eddig hittük. Az összegyűjtött adatrengeteg alapján a felmenőktől örökölt tulajdonságok kevesebb mint hét százalékban tehetők felelőssé azért, hogy az utód meddig él. A többi a környezet, az életmód, az orvosi ellátás.

Az itthoni statisztikák is egyértelműen mutatják: a főváros II. kerületében lakó diplomás férfi ugyanaddig él, mint egy olasz. Csakhogy a Szabolcsban és a Somogyban élő segédmunkás jó, ha megéri a 62 évet! A nőknél nincs két évtizedes különbség a svájciak javára, de átlagban tíz évvel ők is tovább élvezik a földi örömöket.

Miközben a rendkívül érdekes infógrafikát nézegetik, ne adják föl, ne legyenek fatalisták! Induljanak el sétálni, játsszanak a levegőn a gyerekekkel, egyenek eggyel kevesebb szelet sütit és menjenek el a szűrővizsgálatokra! Legalább azt tegyék meg, ami önökön múlik!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago