Közérzet / Életmód · 2019.01.15.

ÉLETTÉRKÉP – Korán hal a magyar

Csöppet sem lepődünk meg, hogy Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban élnek a legtovább az emberek. Mi, magyarok sereghajtók vagyunk: a nők és a férfiak is évekkel rövidebb életűek, mint az európai átlag. Utánunk kullog Románia, Bulgária, de a szomszédaink többsége is megelőz bennünket.

Az újévi fogadkozásokon, miszerint kevesebbet eszünk, többet mozgunk, már túl vagyunk, de így farsang idején mégsem árt, ha ránézünk erre az infógrafikára. Ennek adatai talán megerősítenek elszánásunkban, hogy nem árt jobban figyelni az egészségünkre.

A mediterrán országokban élnek a legtovább az emberek. Tenger, napfény, évszázadok óta egészséges étkezés és a legfontosabb, a mediterrán életöröm – nagyjából talán ennyi lehet a titok nyitja. Nem újdonság az sem, hogy a várható élettartam Oroszországban, Ukrajnában és Moldáviában a legalacsonyabb. És itt vagyunk mi, magyarok, a nők átlagos 79,7 és a férfiak 72,6 évével, az európai emberek átlagos 83,6 és 78,2 évéhez képest, miközben a spanyol nők 86,3 évig élnek, a svájci férfiak pedig 81,7 évig. Utánunk kullog Románia, Bulgária, de van olyan szomszédunk, például a szlovénok, akik életkora az európai átlag körül alakul.

Amerikai kutatók 54 millió, nyilvánosan elérhető családfát vizsgálva arra jutottak, hogy a várható élettartamnak sokkal kevesebb köze van a génekhez, mint eddig hittük. Az összegyűjtött adatrengeteg alapján a felmenőktől örökölt tulajdonságok kevesebb mint hét százalékban tehetők felelőssé azért, hogy az utód meddig él. A többi a környezet, az életmód, az orvosi ellátás.

Az itthoni statisztikák is egyértelműen mutatják: a főváros II. kerületében lakó diplomás férfi ugyanaddig él, mint egy olasz. Csakhogy a Szabolcsban és a Somogyban élő segédmunkás jó, ha megéri a 62 évet! A nőknél nincs két évtizedes különbség a svájciak javára, de átlagban tíz évvel ők is tovább élvezik a földi örömöket.

Miközben a rendkívül érdekes infógrafikát nézegetik, ne adják föl, ne legyenek fatalisták! Induljanak el sétálni, játsszanak a levegőn a gyerekekkel, egyenek eggyel kevesebb szelet sütit és menjenek el a szűrővizsgálatokra! Legalább azt tegyék meg, ami önökön múlik!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!