EKF

EKF 2023 – Mi fér bele az ünnepi megnyitóig?

Kifutunk az időből. Mit csináltak eddig? Mire lesz elég ez a pár hónap? Nem fog elkészülni. Mivel várjuk őket? – társasági és magánbeszélgetésben sűrűn elhangzó mondatok. Január 21-22-én hivatalos ünnepi megnyitóval veszi kezdetét Veszprémben az EKF 2023 programév.

Néhány infrastrukturális beruházás már elkészült, két helyszínen bizakodásra okot adó ütemben zajlanak a munkálatok. Ezekről és a finanszírozási hátterükről nemrégiben itt írtunk. De mi van, pontosabban mi lesz a többivel? A kitüntető címet 2018 decemberében nyerte el a város és a régió. Most 2022 áprilisát írjuk.

– Tényleg, mi tartott ennyi ideig? – kérdeztem Lamos Pétert, az EKF infrastrukturális projektjeinek lebonyolításával megbízott Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. ügyvezetőjét.

– Kezdjük a legelején. 2019 januárjában az EKF 2023 nyertes pályázatának megvalósítására pontosan nulla forint állt rendelkezésre. Hiába voltak leírt és kidolgozott elképzelések, pénzügyi háttér nélkül még a tervezési feladatokra se lehetett megbízást adni. A 49,5 milliárdos kormánytámogatásról a 2020. augusztus 6-i Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, részletezve a folyósítás ütemezését is.

Covid, árak, áruhiány

– Az érdemi munka ezt követően kezdődhetett el: tervpályázatok kiírása, tervek elbírálása, tervezési megbízások, hatósági engedélyek beszerzése, közbeszerzési eljárás lefolytatása, majd az ajánlatok beérkezése után annak mérlegelése, hogy a rendelkezésre álló büdzséből tudjuk-e finanszírozni a megvalósítást. Mindeközben beütött a covid, a hivatalok működése lelassult, sokan megbetegedtek, az egyeztető megbeszéléseket nehéz volt összehozni. És ha ez mind nem lett volna elég hátráltató tényező, a járvány gazdasági „mellékhatásaként” brutálisan elszálltak az építőipari árak. A kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás időigénye 4-6 hónap is lehet. Volt olyan hét, hogy az acélárak egy hét alatt 30 százalékkal emelkedtek. Ma pedig, az orosz–ukrán háború okozta krízis miatt már nem is az a kérdés, hogy a jövő hónapban mennyivel lesz drágább a szerkezeti acél vagy a betonacél, hanem az, hogy egyáltalán lehet-e majd kapni. Az ellátási láncok újjászervezése időigényes folyamat.

–  A közvélemény a kezdeti hurráoptimizmusból azt szűrte le, hogy 2023. január elsejére itt csodák fognak történni. Mostanában viszont egyre gyakrabban halljuk egy-egy beruházás kapcsán, hogy csak jövő tavaszra vagy valamikor az év folyamán lehetséges az átadás. Vegyük sorra akkor, mivel hogyan állunk. A legnagyobb projekt a volt gyermekkórház újjászületése, amit újabban a mozgás házaként emlegetnek.

Nem tudni még, mikor lesz mozgásszervi rehabilitációs központ a volt konyhaépületből

Bejárjuk a volt gyermekkórházat

– Az ottani munkák jól haladnak, a nyitást az eredeti ütemezés szerint, 2023 márciusában tervezzük. Ami a nevet illeti: az a terv, hogy a veszprémiek véleményét kikérve szülessen meg egy, a Hangvilláéhoz hasonlóan találó és szellemes név.

– A főépület műemléki védettségű. Mi az, amit megtartanak belőle és mi az, ami átalakul?

– A homlokzat tagolását és elemeit, valamint a nyílászárókat az eredeti megjelenés szerint állítjuk helyre. Megőrizzük a folyosók padlóburkolatát, a lépcsőházat, a korlátokat és az emléktáblákat. A helyiségek között viszont válaszfalakat bontottunk, hogy minél nagyobb terek alakuljanak ki. Az akadálymentes közlekedést egy újonnan beépített lift szolgálja majd.

Korábban már leírtuk, hogy a régi főbejárat helyett a hátsó fronton nyitnak új bejáratot. A Hóvirág utca felé megmarad a pihenőpark, az egyetem felé eső oldalon ugyanakkor szabadtéri színpadot, rendezvényteret és egy hozzáépített előcsarnokot alakítanak ki, azon keresztül lehet majd bejutni az épületbe. Ott mi fogadja a látogatót?

– A földszinten kávézó, főzőkonyha és egy alkalmi rendezvényekre szánt étterem kap helyet. Az első emeleten lesz a recepció és két nagyterem, a második emeleten három nagyterem. Ezek mindegyikéhez öltözők, mellékhelyiségek, kiszolgáló blokkok csatlakoznak. Az első emeletről zárt üveghíd vezet majd a volt mosoda épületébe, ahol két egységben a néptáncosok és a falmászók találnak otthonra.

– A régi főbejárattól balra is áll egy épület. Kezdetben csecsemőotthon, majd a gyermekkórház konyhája volt. Ott mi lesz?

– A hosszú távú hasznosítási terv mozgásszervi panaszokkal küzdő gyermekek rehabilitációs központjaként számít rá. Jelenleg erre a projektelemre is lezárt közbeszerzéssel rendelkezik az önkormányzat, de az eredetileg tervezettnél jóval magasabb árú ajánlatok érkeztek, így a finanszírozás még nem biztosított.

– Végére maradt a parkolóház a lebontott forfaépületek helyén.

– Arról részletesebben az április végére, május közepére tervezett helyszíni sajtótájékoztatón számolunk majd be, amikor a háromszintes, 154 kocsiállásos parkolóház szerkezete elkészül.

Nézzünk szét a várhegy oldalában

– Összetartozó fejlesztési projekt a Ruttner-ház, a börtönmúzeum és a várfalsétány.

– Decemberben átadjuk a Ruttner-házat, amelyben egy közel negyven férőhelyes hostelt alakítunk ki. Az udvarán lift épül, ami a börtönmúzeum bejáratáig viszi a látogatókat. A várbörtönmúzeumba a Sziklai János utcából, a leendő várfalsétányról is be lehet majd jutni. Ennek az engedélyezési folyamatai elkezdődtek és körülbelül egy hónapot vesznek igénybe. Az engedélyek birtokában tudjuk majd elindítani a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárást.

Várfalsétány a térképen (fotó forrása: önkormányzat)

– A várfalsétány fölött ott az egykori Várkert épületegyüttese. Kezdenek vele valamit?

– Ott a héten szeretnénk lezárni a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárást. A bejárati szinten kávézó és egy kiállítótér, a pincében két önálló projektterem lesz kialakítva. Van még egy lapostetős épületrész, arra egy új szint kerül előadóteremmel. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan továbbra is a Művészetek Háza kezelésében marad.

– Mi lesz az Auer-házzal?

– Az ottani önkormányzati lakásokban jelenleg ukrajnai menekültek vannak elszállásolva. Az EKF keretében ezeket a lakásokat fel fogjuk újítani, hogy a jövőre hozzánk érkező vendégművészek szálláslehetőségeit bővítsük. 2024-től a lakások visszakerülnek az önkormányzati bérlakásprogramba. Ugyanitt fogjuk berendezni Sümegi Elemér hegedűkészítő új műhelyét. A Violin egy egészen különleges színfoltja Veszprémnek, mindig sok látogatót vonzott, de a Szaléziánum bezárásakor az ottani műhelyből ki kellett költöznie a mesternek.

A digitális alagútba ne tervezzünk kirándulást

– Digitális Élményközpont? Digitális alagút a régi vidámpark területén? Ezekről tavaly év végén azt írtuk, hogy a megvalósulásukra nincs sok esély. Van esetleg változás?

Ez lett volna a digitális alagút egyik bejárata

– Egyelőre nincs. A Digitális Élményközpont megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást lezártuk, eredményt hirdettünk, de a szerződés nem lépett hatályba, mert a finanszírozási források még nem állnak rendelkezésre. Amennyiben a projekt nem fér bele az EKF 2023 költségvetésébe, kénytelenek leszünk lemondani róla vagy más megoldást keresni az élményközpontra. Ebben az esetben viszont egy 150 férőhelyes felszíni parkolót alakítunk ki a területen. Ennek az előkészítése – biztos, ami biztos – már el is kezdődött. Ami az alagutat illeti, ott már a közbeszerzési eljárás is eredménytelenül ért véget. Bár voltak érdeklődők, nem adtak be érvényes ajánlatot. Mielőtt rákérdezne, nincs értelme új pályázatot kiírni, mert az a legjobb esetben is csak valamikor az őszre hozna eredményt. Ősszel és télen viszont az érvényes bányatechnológiai előírások miatt nem tudnánk átadni a munkaterületet, tehát ebben az évben neki se lehetne állni a kivitelezésnek.

Tegyük le a kocsit valahol

– Vannak további parkolóépítési projektek is. Nemrégiben megírtuk, hogy a vasútállomás ősszel kezdődő felújítása keretében 100 kocsiállásos parkolót alakítanak ki jövő tavaszig. A Mártírok úti és az egyetemi teniszpályák helyén tervezett parkolókkal mi a helyzet?

– A vérellátó parkolóként ismert területen egy többszintes parkolóház építését tervezzük. Dolgozunk a megvalósításra irányuló közbeszerzési eljárás lezárásán. Ha nem jön közbe semmi és alá tudjuk írni a kivitelezési szerződést, már ebben a hónapban átadhatjuk a munkaterületet. Április végén az egyetemi kampuszon is neki lehet állni a kétszáz parkolóhelyes, egyszintes mélygarázsnak. A felszínen sportpark létesül köztéri bútorokkal, pavilonnal. A közbeszerzési pályázaton ezt egy nettó 6,1 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a kivitelező. A terület az állam tulajdona az egyetem vagyonkezelésében, a beruházást azonban az EKF finanszírozza. Ezért az egyetemnek a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-hez kellett a támogatási kérelmet benyújtani. A bírálat zajlik, a támogatási szerződés aláírása hamarosan elindul.

Itt kezdődik hamarosan a mélygarázs építése

A bútorgyári területen sok még a bizonytalanság

– Utoljára maradt a volt bútorgyári terület hasznosítása, amiről nemrég egy színes képekkel illusztrált híradás jelent meg a közösségi média felületein. Tényleg lesz belőle valami?

– A tervek, elképzelések korábban jelentek meg a médiában, mint szerettük volna. Igen, megszületett a projekt jóváhagyási terve, annak alapján elindítottunk egy feltételes közbeszerzési eljárást és az megjelent a Közbeszerzési Értesítőben. Az eredeti publikáció ott elérhető, de nem teljeskörűen felhasznált információk alapján íródott, majd kezdett el terjedni úgy, hogy mindenki készpénznek vette. Ez így félrevezető lehet, dühösek is voltunk miatta. A komplett terv hat elemet tartalmaz, de hogy abból hányra lesz fedezet, az csak az ajánlatok ismeretében fog kiderülni. A pályázatok beadási határideje május 9., eddig hivatalosan négy cég jelezte az érdeklődését. Ennél többet közölni egyelőre nem lehet és nem is volt korrekt a publikálók részéről. Amint lesznek konkrétumok, azokról tájékoztatni fogjuk a veszprémieket.

A Kormány 1468/2020. (VIII. 5.) Korm. határozata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggő intézkedésekről (részlet)

A Kormány az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatra történő felkészülést elősegítve, Veszprém Megyei Jogú Város és térsége fejlődését támogatva

1. egyetért azzal, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Zártkörűen Működő Részvénytársaság (…)

a) a 2020. évben programfejlesztésre 3 600 000 000 forint, infrastrukturális fejlesztésre 7 400 000 000 forint, összesen 11 000 000 000 forint,
b) a 2021. évben programfejlesztésre 3 300 000 000 forint, infrastrukturális fejlesztésre 1 700 000 000 forint, összesen 5 000 000 000 forint,
c) a 2022. évben programfejlesztésre 5 500 000 000 forint, infrastrukturális fejlesztésre 17 000 000 000 forint, összesen 22 500 000 000 forint,
d) a 2023. évben programfejlesztésre 8 750 000 000 forint, infrastrukturális fejlesztésre 2 250 000 000 forint, összesen 11 000 000 000 forint
forrás kerüljön biztosításra;

2. felhívja a pénzügyminisztert, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém nyertes pályázati programja megvalósításának koordinálásáért felelős kormánybiztos és a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával gondoskodjon az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggő intézkedésekhez szükséges forrás biztosításáról (…).

Határidő: az 1. pont a) alpontja tekintetében a felmerülés ütemében
az 1. pont b) alpontja tekintetében 2021. június 30.
az 1. pont c) és d) alpontja tekintetében az adott évi központi költségvetés tervezése során.

Vezető képünkön: Beállványozva, újjászületőben a volt gyermekkórház főépülete

Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago