EKF / Közérzet · 2022.03.20.

VASÚTÁLLOMÁS – Ősszel kezdődnek a munkálatok

Néhány napja a veszprémi vasútállomás megújulásáról tartott sajtótájékoztatót Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő. Az eseményre portálunk nem kapott meghívót, így utólag kértünk interjút a város vezetőjétől.

– A híradásokban egy kisebb projektről lehetett olvasni, amely az EKF finanszírozásában valósul meg. Mit jelent ez pontosan?

– Ezen a terven három éve dolgoznak a kollégák. Mivel a területen a MÁV, a Volán, a Magyar Posta, a Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat egyaránt tulajdonos, a végső elképzelés megvalósításához csapatmunkára, a tulajdonosok együttműködésére van szükség. Az első, most bejelentett ütem egy részprogram, és arra terjed ki, amivel az utazóközönség elsősorban találkozik.


– Mennyibe fog kerülni?

– Mivel még a közbeszerzés előtt vagyunk, pontos összeget nem tudok mondani. Nagyságrendileg több százmilliós beruházásról beszélünk, amihez az EKF biztosítja a szükséges fedezetet.

– Ezek szerint a felsorolt tulajdonosok ebben most nem vesznek részt?

– Nem, de bízunk benne, hogy a további beruházások, amelyeket most nem tudunk megcsinálni, az érintett szervezetek pénzügyi hozzájárulásával valósulhatnak meg.

– Mikor kezdődnek a munkálatok?

– A tervek most készültek el, viszonylag rövid határidőn belül el kell indítani a közbeszerzést. Amint ez sikeresen lezajlik, indulhat a kivitelezés.

– Ideális esetben mikor?

– Az ősz folyamán.

– Nem túl rövid az idő ahhoz, hogy minden készen álljon az EKF kezdetére?

– Azt ígértük, hogy 2023 elejére fogunk elkészülni vele, ami nem január első napját jelenti. Ezt a mostani ütemet tavaszra tudjuk befejezni.

– Jól értem, hogy a máltaiak nappali melegedőjét és a mellette álló szociális bérlakásokat se kezdik el bontani ősz előtt?

– Igen.

– Fontos ezt tisztázni, mert az emberek a minapi bejelentés után arra számítanak, hogy két hét múlva már látványos szakaszához érkezik a projekt.

– Nem, majd csak ősszel fog elkezdődni.

– Van kidolgozott terv arra, hogy a munkálatok idején hogyan zajlik a zavartalan vasúti és helyi járatú utasközlekedés?

– Ennek megszervezése a két cég feladata.

– Konkrétan hol lesznek építési, felújítási munkák?

– Három területen. Az egyik maga a vasútállomás épülete, aminek a felújítása idején az utasforgalom nyilván máshol fog majd megjelenni. A másik terület az aluljáróhoz vezető lépcsősor és a posta közötti rész, ahol 100 gépkocsiállásos parkoló létesül. A harmadik pedig a lebontandó épületek helye, ahol egy parkot fogunk kialakítani.

– Pluszban 100 parkolóhelyről beszélünk? Vagyis megmaradnak a mostaniak is az épület előtt?

– Nem, az lesz a parkoló, összesen 100 férőhellyel.

– A buszforduló átkerül valahova?

– Az első ütemben nem.

– Mit kell érteni a vasútállomás épületének felújítása alatt?

– Modernizálást, energetikai korszerűsítést, a vizesblokk teljes cseréjét, külső rendbetételt.

– Akadálymentesítést a vágányokhoz?

– Mi is sajnáljuk, de az csak a második ütembe fog beleférni.

– EKF-információs pont, autóbuszjegy-árusítás, jegyautomaták?

– Információs pontot mindenképpen tervezünk. Idén tizenöt új jegyautomatát is ki fogunk helyezni a városban, de hogy kerül-e a vasútállomásra is, azt a V-Busz tudja megmondani.

– A parkra visszatérve… Ha csak ősszel kezdik elbontani az ott álló épületeket, park nem nagyon lesz a helyükön jövő tavaszig.

– A helyzet az, hogy a nappali melegedő csak akkor tud kiköltözni, ha a Máltai Szeretetszolgálat a volt MÁV munkásszállón felújítja azt a helyet, ahova majd beköltöznek. Ezt meg kell várnunk.

– A Pléh Büfé megmarad? Vagy lesz helyette valami kulturált vendéglátó egység?

– A büfé nem önkormányzati területen van, és úgy tudom, az első ütem nem érinti. Vendéglátó egységet pedig a MÁV alakíthatna ki, ha találna rá bérbe adható helyiséget az állomásépületen belül. Nem tudom, van-e ilyen szándéka a vasúttársaságnak.

A veszprémi vasútállomás. Forrás: Veszprémkukac archív


1 Response

  1. 2022.04.06.

    […] Vannak további parkolóépítési projektek is. Nemrégiben megírtuk, hogy a vasútállomás ősszel kezdődő felújítása keretében 100 kocsiállásos parkolót […]

[fbcomments]