Közérzet / Kultúra / Tech · 2018.10.06.

EKF 2023 – Idén Veszprémben is lesz Design Hét

Idén először több programmal Veszprém is csatlakozik a nagyszabású budapesti Design Hét eseménysorozathoz. A Design Hét Veszprém Veszprém város, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Paradigma Ariadné Stúdió szervezésében, a Veszprémi Építész Műhely, a Művészetek Háza és az Árkossy Bútor részvételével valósul meg.

A Design Hét Veszprém programjai:

Művészetek Háza: Kari Pippo workshop (október 6–11.) és Kari Pippo reflexiók című kiállítása (megnyitó: október 10.). Részletek itt.

Veszprémi Építész Műhely: A Historia Malomkert épületének története és épületbejárás (október 11.). Részletek itt.

Paradigma Ariadné és Veszprém–Balaton 2023 Zrt.: 12 Fal kiállítás a Volt Ének–Zenei Általános Iskola épületében (október 17–november 30.). Részletek itt.

Árkossy Bútor Kft.: Bútor prototípusok kiállítása és műhelybejárás (október 16.). Részletek itt.

A Paradigma Ariadné építészstúdió és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bemutatja a 12 fal című kiállítást a régi Iparostanoda, később Ének–Zenei Általános Iskola 30 éve üresen álló, hamarosan azonban a szemközti Veszprémi Petőfi Színház használatába kerülő épületében.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra is készülve nemzetközi fiatal építészcsoportok, brit, amerikai, olasz, spanyol, ukrán és magyar szakemberek 12 falat festenek meg 12 építészeti díszítő grafikával. A kiállítás felhívja a figyelmet az építészeti motívumok használatára és az építészet kísérletező eszközeire, emellett pedig a színház tervezője, Medgyaszay István ornamentizáló építészete és ornamensgyűjtő tevékenysége előtt is tiszteleg.

A 12 fal kiállítás fontos csatlakozási pontja a Veszprém–Balaton 2023 pályázathoz, hogy szellemiségében azt az újfajta nyitottságot és kísérletezőkészséget képviseli, ami az elmúlt években megmutatkozni látszik egy, a válság után megjelent építészgeneráció körében, és olyan eseményekben is visszaköszönt, mint a Rekonstruktivista építészeti kiállítás vagy a 2017-es Chicagói Építészeti Biennále. Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-programjában ezekkel az építészekkel összhangban nem az új kulturális infrastruktúra létrehozására, hanem a meglévő, használaton kívüli épületek hasznosítására törekszik.

A 12 fal című kiállítást Porga Gyula polgármester nyitja meg október 17-én 15 órakor az Óvári Ferenc út 1. szám alatti épületben.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!