Közérzet / Kultúra · 2021.01.20.

EGYBŐL HÁROM – Temesvár és a görög Elefsina is kulturális főváros lesz 2023-ban

A járványhelyzet mellett Temesvár felkészületlensége is közrejátszott abban, hogy a város 2021 helyett 2023-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa – adta hírül még októberben a kronikaonline.ro. Az Európai Parlament kulturális bizottsága ugyancsak kétéves halasztással, 2023-ra adta meg a programsorozat megrendezésének lehetőségét a görögországi Elefsina városának is.

Veszprém 2018 decemberében az EKF 2023 cím egyedüli nyertesének tudhatta magát, ehhez képest az már biztos, hogy három város igyekszik majd magára vonni a figyelmet. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa marketing és kommunikációs menedzserétől, Hamza Gergelytől.

Előfordulhat-e, hogy a torlódásra tekintettel Veszprémre is majd egy későbbi időpontban, 2024-ben vagy 2025-ben kerül sor?

Nem szeretnénk a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program évadának időpontját módosítani. A koronavírus-járvány természetesen a mi felkészülésünkre is hatással van, de úgy látjuk, hogy a többszöri újratervezés utáni ütemtervünket tartani tudjuk.

Tervezik-e, hogy csúszás esetén az eredetileg tervezett beruházásokat, fejlesztéseket teljeskörűen megvalósítják?

Nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni, de ahogy az utolsó sajtóeseményünkön is jeleztük, terveink szerint csak olyan beruházásokat kezdünk el, amiket be tudunk fejezni 2022. december 31-éig.

Milyen módon lehet azt elérni, hogy a 2023-as „hármas versenyben” Veszprém mutassa a legvonzóbb arcát?

Mi nem versenyként tekintünk erre a helyzetre, hanem együttműködési lehetőségként. Az Európa Kulturális Fővárosa programok egyik alapvető értéke a nemzetköziség. Temesvár és Elefsina csatlakozásával könnyebben ki tudjuk aknázni a programunk nemzetközi dimenzióit. Városaink karaktere, vagyis kultúrája annyira eltérő, hogy még turisztikai versenyre sem számítunk egymás között.

 


[fbcomments]