Életmód / Hasznos · 2022.12.13.

Egészséges táplálkozás: főzöl?

Ha még nem főzöl, ideje elkezdeni. Nem csak az egészséges táplálkozás, de a rohamosan emelkedő árak miatt is.

Volt idő, amikor nem érte meg időt, energiát pazarolni rá, olyan olcsó volt a menza, ráadásul a munkahelyek jelentősen támogatták. A covid-járvány és az infláció azonban váltásra kényszerít. A házi készítésű koszt olcsóbb, mint minden nap étteremben enni vagy rendelni. Jó eséllyel egészségesebb is, a gyorséttermi kínálatnál biztosan. Akik főznek magukra, több zöldséget, gyümölcsöt használnak és kevesebb cukrot, sót és zsíros alapanyagot.  Az összetevők cseréjére is lehetőség van és az ételallergia figyelembevételére is.

Vannak, akik hétvégeken egész hétre megfőznek és lefagyasztják

Tudom, hogy munka mellett nehéz még a főzést is bevállalni, előtte bevásárolni. Egy kis szervezéssel azonban az is megoldható, ha előtte megterveztük a heti menüt és a hét egy napján mindent megveszünk. Vannak ismerőseim, akik hétvégeken egész hétre megfőznek és lefagyasztják. Ha az ember csak magára főz vagy két személyre, nehéz eltalálni a megfelelő mennyiséget, könnyen kényszerevés vagy kidobás lesz belőle.


egészséges táplálkozás, Egészséges táplálkozás: főzöl?
A gyerekek imádnak főzni. Sok érv szól mellette, hogy tanítsuk őket a főzés fortélyaira

Pedig az egészséges táplálkozás mellett az otthoni főzés egyik célja lehetne az is, hogy maradéktalanul felhasználjuk a nyersanyagot. Hogy ne pazaroljunk!  Az élelmiszer-pocsékolás elsősorban a fejlett világra jellemző. A Nébih adatai szerint Magyarországon lakosonként évente csaknem 70 kilogramm élelmiszert dobunk ki. Költséges, környezetvédelmi szempontból káros és nem is erkölcsös, miközben emberek tömege éhezik.

Szezonon kívül megéri inkább fagyasztott zöldséget venni

Tapasztaltaink szerint alapesetben éppen a legdrágább alapanyag romlik meg: mire sorra kerülne a főzésnél, a brokkoli elkezd rothadni, a karfiol megpenészedik.  Ennek sokszor az az oka, hogy már a boltban sem volt friss. Szezonon kívül megéri inkább fagyasztott zöldséget venni, ami tápanyag és vitamin szempontjából nem rosszabb a frissnél, de határozottan jobb a töppedtnél.

Akár igazán jó esti vagy hétvégi program is lehet a főzés a gyerekekkel. Ugyanakkor nagyon hasznos is, hiszen mellettünk megtanulnak főzni. A gyerekek imádnak minden újdonságot!

Lépjünk kapcsolatba a természettel

Nagyanyáink még bőszen főztek velünk és nekünk. Pontosan emlékszem a nagymama zöldborsólevesének, nokedlis krumplipaprikásának, a krumplis tésztájának, a kovászos uborkájának ízére. Az volt a nagy nap, amikor tökös rétest készített és utána betette a tökmagot is a kemence sütőjébe. Azóta se ettem olyan tökmagot. És olyan krumplis ételeket se. Talán azért, mert az alapanyag a nagyapa földjén és a kertben termett.

Az egészséges táplálkozás, a főzés pont ide futhatna ki: kapcsolatba lépni a természettel. Megtermelni legalább egy részét annak, amit eszünk. Akkor mindjárt felfognánk, hogy milyen lenyűgöző és élményben gazdag lehet ez az egész, táplálni a családot és önmagunkat. Ha újra megtaláljuk a természetet, akár a kertészkedésen és a főzésen keresztül, akkor meglátjuk a gyökereket, amelyek ezt a világot éltetik, és jobban megértjük mindazt, ami körülvesz bennünket.

Vezető kép: Akik otthon főznek, egészségesebben étkeznek. Több zöldséget, gyümölcsöt használnak és kevesebb cukrot, sót, valamint zsíros alapanyagot


[fbcomments]