Categories: Közélet

DUPLA – Nem lesz lámpás átkelő a körforgalomban

Mikor tervezik a Budapest–Brusznyai–Mártírok úti csomópontba megépített turbó körforgalmon átvezető gyalogos forgalmat közlekedési lámpa segítségével szabályozni? – hangzott el a precíz képviselői kérdés a legutóbbi testületi ülésen.

Katanics Sándor (DK) képviselő nem először (s a jelek szerint nem utoljára) firtatja a városlakókat érintő kérdést, és nem teszi ezt ok nélkül. A belváros legforgalmasabb szakaszának tehermentesítését szolgáló dupla körforgalom véget nem érő vitákat váltott ki, s úgy tűnik: az égvilágon senki sem örül neki mármint a dupla körforgalomnak. Sem az autósok, sem a gyalogosok, mert úgy bedugult a város, mint korábban sohasem. Ugyanis az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy a folyamatos gyalogosközlekedés jelentősen lassítja a gépjárművek haladását. Erről itt írtunk.

Porga Gyula polgármester – válaszolván Katanics napirend előtti felszólalására – először kioktatta a képviselőt az általa említett utcanevek módosulásáról, majd kifejtette, szerinte nem a zebra okozza a nehézségeket és a dugókat, hanem a „rengeteg autó”. Statisztikával is szolgált: városunkban ma négyezer autóval több fut, mint például négy esztendőven ezelőtt. Tagadhatatlan, hogy vannak dugók, mondta, a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban „rázúdul a városra” az autósáradat. Egyetlen megoldást jelenthetne az aranyosvölgyi híd megépítése, amely a szakemberek szerint egyharmadával csökkenthetné a belvárosra nehezedő forgalmat.

Szakembereink figyelik a városon keresztülhaladó forgalmat, és vélekedésük szerint túl kevés idő múlt el a dupla körforgalmi pont átadása óta ahhoz, hogy lámpák telepítését tervezzük – zárta rövidre a vitát a polgármester.

Katanics viszont nem tágított, és néhány riasztó példával is ecsetelte az áldatlan állapotokat, például amikor a dugóban ragadt mentőautó kénytelen volt a sávokat elválasztó kerámiaköveken átküzdeni magát, mert másként nem juthatott volna ki a csapdából. Emlékeztette a város polgármesterét azon oktalan derűlátására, amikor arról beszélt, hogy a gyalogosok majd megvárják egymást a zebra melletti kerítés mögött és egyszerre indulnak el a gyalogátkelőn. Ehelyett a zebrán hol jobbról, hol balról lép az úttestre egy-egy gyalogos, minduntalan megakasztva a járművek haladását. Hogy ez így fog történni, már a laikusok is előre megjósolták, vélte Katanics, aki a völgyhídi projekttel kapcsolatosan igen sarkosan fogalmazott:

Van ígéret, és volt is folyamatosan 2006 óta. Az előkészítő munkát elvégezte az azt megelőző kurzus, a területek kisajátítása is megtörtént, és tény, hogy 2010-ig az egyre nehezedő gazdasági helyzet miatt nem volt rá forrás, de a fideszes városvezetésnek ez az elmúlt 10 évben sem volt annyira fontos, mint az egyéb látványberuházások, így az uniós pénzeket másra költötték.

A képviselő a polgármester válaszát nem fogadta el, a testület többsége pedig igen.

 

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago