Közérzet / Életmód / Egyéb · 2018.12.06.

KÖRFORGALOM – Dühöngenek az autósok

Elkészült a belváros legforgalmasabb szakaszának tehermentesítését szolgáló dupla körforgalom, aminek az égvilágon senki sem örül. Sem az autósok, sem a gyalogosok, mert úgy bedugult a város, mint korábban sohasem. Az autósok a közösségi oldalakon „okosítják” egymást, és emlegetik a tervezők jó nénikéjét.

Egyik olvasónk a következőket írta (helyettünk is):


Azon tűnődtem tegnap a városban autózva, hogy kik lehetnek azok a jogosítvánnyal nem rendelkező – sőt, megkockáztatom –, a városban még gyalog sem közlekedő emberek (tervező, elbíráló, engedélyező), akik a kórház – Füredi út – Almádi út – OTP körforgalmi csomópontot kitalálták, jóváhagyták. Körforgalom körforgalom hátán, elvileg a forgalmat gyorsítandó. A kérdés csak az, nem mérték fel a szakemberek, hogy az OTP – McDonald’s közötti gyalogátkelő miatt az egész átalakítás fölöslegesen kidobott pénz lesz? Az emberek úgy közlekednek ott, mintha a korzón lennének, megbénítva az egész városközpont forgalmát. Javaslom, hogy a Jutasi út – vasútállomás közötti kerékpárút helyett, ami Veszprém terepviszonyait ismerve szintén felesleges és gyér kihasználtságú beruházás lesz, a gyalogosok számára inkább egy alul- vagy felüljárót építsenek a Meki és az OTP közé.

Déli forgalom

Déli forgalom

Terepszemlét tartottunk és fotókat készítettünk. Dél körül a Füredi és az Almádi úton normális volt a közlekedés, viszont a Budapesti úton hosszú kocsisor állt. Már a Hotel előtti körforgalomból se tudtak kisorolni az autók. Az olvasónk által is emlegetett zebrán hol jobbról, hol balról lépett az úttestre egy-egy gyalogos, minduntalan megakasztva a járművek haladását. Ugyanezt láttuk ötven méterrel följebb is, a buszmegálló és a kormányhivatal közötti zebrán. Hogy ez fog történni, a laikusok előre megjósolták.

Gyalogosok egyesével, kettesével

Gyalogosok egyesével, kettesével

Akik reggel fél nyolc és nyolc között kénytelenek erre közlekedni, állítják, hogy 15-20 percbe is beletelik, mire átvergődnek a Budapesti úti körforgalom és a Hangvilla közötti rövid szakaszon. Olyankor az Almádi úton és a Füredi úton is kialakul a dugó.

A húszemeletesből 7 óra 40-kor ez látszott

A húszemeletesből 7 óra 40-kor ez látszott

Feltételezzük, hogy a buszsofőrök sem túl boldogok, hiszen az utasokkal tömött járművekkel méterenként, lépésben tudnak csak előre haladni. Arról nem beszélve, hogy így a kibocsátott káros anyag is sokkal inkább szennyezi a levegőt.

Az autóbuszok állnak, a gyalogosok haladnak

Az autóbuszok állnak, a gyalogosok haladnak

A legutóbbi közgyűlésen a város polgármestere arról beszélt, hogy a gyalogosok majd megvárják egymást a zebra melletti kerítés mögött és egyszerre kelnek át. Nos, nem. Apropó kerítés! Megint sikerült a városközpont egy jelentős részét jó hosszan elnyúló, ronda, rideg vasakkal bekarámosítani. Ez van készleten?

Métereken át ronda, szürke vasak

Métereken át ronda, szürke vasak


[fbcomments]