Categories: Közélet

DEVIZAHITELEK – Igenis vállalják a felelősséget a bankok!

Mintegy 270 oldalnyi táblázaton és indokláson kell átrágnia magát egy adósnak, ha pert akar indítani a bankok ellen, és körülbelül ugyanennyi oldalt kell előállítania egy perirathoz – mondta Szakács László, az MSZP Országos Elnökségének elnökhelyettese az atv Egyenes beszéd című műsora vendégeként annak kapcsán, hogy a Kúria álláspontja szerint a bankok megfelelően tájékoztatták devizahiteles ügyfeleiket.

Szakács szerint a Kúria a kisemberek helyett a pénzintézeteket védi, holott nem az adósnak kell bizonyítania azt, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás, hanem ellenkezőleg, a pénzintézeteknek kellene ennek ellenkezőjét bebizonyítaniuk. Közel 900 ezer család ingatlana áll végrehajtás alatt, miközben az árfolyamkockázatot a törvény és a bankok is az adósra terhelik. A politikus szerint a bankok is hibázhattak akkor, amikor a későbbi adósoknak kiadták a hitelt. Hivatkozván az Európai Bíróság álláspontjára nyomatékosan hangsúlyozta, törvényben kellene iktatni, hogy a bankok is vállalják a felelősséget..

Azzal a szándékkal adta-e ki a bank a hitelt, hogy azt majd vissza tudja fizetni az adós? – tette fel a kérdést a politikus, aki szerint, ha erre igen a válasz, akkor a bankok rosszul mérték fel a kockázatokat, és hibáztak a hitel elbírálásakor.

A felelősség tehát az övék – szögezte le és elmondta, hogy az MSZP a Jogállamiság Egyesülettel, az Adóskamarával, a Hiteles Mozgalommal és más szervezetekkel karöltve országjáró mozgalomba kezd, hogy a civilek mellett szakértőkkel, politikusokkal együtt minél több helyszínen tájékoztathassák a devizahiteleseket a jogaikról és lehetőségeikről.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago