Categories: Szórakozás

BONDORÓ – Szokatlan és pimasz, önfeledt és megismételhetetlen

Ma kezdődik és vasárnap estig tart Kapolcson az első Bondoró Utcaszínház Fesztivál. A rendezvényről Virág Erzsébetet, a fesztivál megálmodóját és igazgatóját kérdeztük.

Honnan az ötlet, hogy utcaszínház fesztivált rendeznek?

Régóta dolgozom utcaszínházasokkal. Valójában akkor született meg az ötlet, amikor fesztivál- és vásárszervezéssel kezdtem el foglalkozni, és egy igazi kézműves vásár nem múlhat el vásári produkciók nélkül. Ekkor kerültem kapcsolatba a vásári képmutogatókkal, bábtáncoltatókkal, óriásbábosokkal, gólyalábasokkal, tűzszínházakkal. És ez mi lehetne más, mint az utcaszínház. A műfaj iránti vonzalmam egy saját fesztiválban kel életre.

Tulajdonképpen mi az utcaszínház, milyen műfajokat foglal magában?

Az utcaszínház számomra összművészetet jelent, hiszen van itt cirkusz, új cirkusz, óriásbáb, marionett, picinke báb, masírbanda, pikáns és meghökkentő utcaszínházi előadás, sétáló látványosság, mindez egy varázslatos kavalkád. Ilyennek látom én a Bondoró Utcaszínház Fesztivált, ahol az „utcai műfajok” kéz a kézben járnak a zenével. Így nem hiányozhat az utcazene és a különböző koncertek sokasága sem.

Miért pont Kapolcson?

Ez egy régi szerelem. A Művészetek Völgyével kezdődött sok- sok évvel ezelőtt. Mára már választott otthonommá is vált. Emellett a Balaton-felvidék egyik ékszerdoboza Kapolcs. A falu csodálatos adottságai szinte hívogatóak egy fesztivál megrendezésére.

Szász Zsolt, aki korábban a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztivál művészeti vezetője volt, azt mondta: az utcaszínház a legdemokratikusabb színházcsinálási forma. Egyetért ezzel a megállapítással?

A Szárnyas Sárkány Fesztiválnak elévülhetetlen érdemei vannak, minden tiszteletem az övék. Számomra az a kifejezés, hogy a „legdemokratikusabb színházcsinálási forma” azt is jelenti, hogy szokatlan és pimasz, önfeledt és megismételhetetlen.

Magyarországon nem jelent könnyű keresetet utcaszínházzal foglalkozni a művészek számára. A népszerűsítésük, a közönséggel való megismertetésük is célja a fesztiválnak?

Mindenképpen. A Bondoró Utcaszínház Fesztivál éppen ezért hiánypótló fesztivál, amely egyben szakmai fórum és találkozóhely a műfaj jeles képviselői számára.

A négynapos fesztivált korábban már mi is beharangoztuk. A teljes programkínálat ezen az oldalon megtalálható.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago