Szórakozás · 2019.05.30.

BONDORÓ – Szokatlan és pimasz, önfeledt és megismételhetetlen

Ma kezdődik és vasárnap estig tart Kapolcson az első Bondoró Utcaszínház Fesztivál. A rendezvényről Virág Erzsébetet, a fesztivál megálmodóját és igazgatóját kérdeztük.

Honnan az ötlet, hogy utcaszínház fesztivált rendeznek?


Régóta dolgozom utcaszínházasokkal. Valójában akkor született meg az ötlet, amikor fesztivál- és vásárszervezéssel kezdtem el foglalkozni, és egy igazi kézműves vásár nem múlhat el vásári produkciók nélkül. Ekkor kerültem kapcsolatba a vásári képmutogatókkal, bábtáncoltatókkal, óriásbábosokkal, gólyalábasokkal, tűzszínházakkal. És ez mi lehetne más, mint az utcaszínház. A műfaj iránti vonzalmam egy saját fesztiválban kel életre.

Tulajdonképpen mi az utcaszínház, milyen műfajokat foglal magában?

Az utcaszínház számomra összművészetet jelent, hiszen van itt cirkusz, új cirkusz, óriásbáb, marionett, picinke báb, masírbanda, pikáns és meghökkentő utcaszínházi előadás, sétáló látványosság, mindez egy varázslatos kavalkád. Ilyennek látom én a Bondoró Utcaszínház Fesztivált, ahol az „utcai műfajok” kéz a kézben járnak a zenével. Így nem hiányozhat az utcazene és a különböző koncertek sokasága sem.

Miért pont Kapolcson?

Ez egy régi szerelem. A Művészetek Völgyével kezdődött sok- sok évvel ezelőtt. Mára már választott otthonommá is vált. Emellett a Balaton-felvidék egyik ékszerdoboza Kapolcs. A falu csodálatos adottságai szinte hívogatóak egy fesztivál megrendezésére.

Szász Zsolt, aki korábban a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztivál művészeti vezetője volt, azt mondta: az utcaszínház a legdemokratikusabb színházcsinálási forma. Egyetért ezzel a megállapítással?

A Szárnyas Sárkány Fesztiválnak elévülhetetlen érdemei vannak, minden tiszteletem az övék. Számomra az a kifejezés, hogy a „legdemokratikusabb színházcsinálási forma” azt is jelenti, hogy szokatlan és pimasz, önfeledt és megismételhetetlen.

Magyarországon nem jelent könnyű keresetet utcaszínházzal foglalkozni a művészek számára. A népszerűsítésük, a közönséggel való megismertetésük is célja a fesztiválnak?

Mindenképpen. A Bondoró Utcaszínház Fesztivál éppen ezért hiánypótló fesztivál, amely egyben szakmai fórum és találkozóhely a műfaj jeles képviselői számára.

A négynapos fesztivált korábban már mi is beharangoztuk. A teljes programkínálat ezen az oldalon megtalálható.


[fbcomments]