Közélet

Bohózat a kultúra napján

A bohózat szereplői: egy államtitkár, aki viccesnek tartja, hogy különböző, általa felügyelt intézményekből műtárgyakat vesz magához, azokat aztán jeles napokon egy másikba viszi, ám onnan sem távozik üres kézzel.

A másik szereplő a parlament alelnöke, ellenzéki frakcióvezető-helyettese, aki erre azonnal ugrik, „folytatólagosan elkövetett lopás miatt” feljelentést tesz. Kész cirkusz! – nevetgélnénk, ha nem a magyar valóságról lenne szó és nem épp a magyar kultúra napján megesett furcsaságról.

Történt, hogy Fekete Péter államtitkár, kinevezett irányítója a magyar kultúrának, támogatta egy külön könyvtár kialakítását az evangélikus egyház központjában. A tizenkétezer könyvet Esterházy Gitta adományozta az ágostai hitvallásúaknak. Az ünnepélyes avatón talán jópofának akart tűnni Fekete Péter, amikor fehér bőrkesztyűben zsonglőr módjára egy labdát varázsolt elő avatóbeszéde végén. Titkát meg is osztotta: a focilabda a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményének számozott darabja. Még 2016-ban, az Esterházy Péter emlékesten került a múzeumba, onnan vitte el. Úgymond szokása egy-egy műtárgyat zsebre tenni, majd alkalomadtán figyelemkeltésként egy másik kulturális intézményben azt előkapni. Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadásán úgy vélte, a meghívottak örülnek majd némi játékosságnak, s mint a cirkuszi világ ismerője, egy gömb alakú, kultikus tárgyban látta ezt megtestesülni. Kétségtelen, az író jó néhány alkotásában kap fontos szerepet a foci, tárgya akár Esterházy sportolói múltját ismerve kultikusnak is mondható.

Látható volt az arcokon a megdöbbenés. A bohózat videófelvételén érzékelhetően feszengett a nagyérdemű. Brenner Koloman jobbikos képviselő pedig azonnal lecsapott, és keményen elítélte Fekete Péter szokását. Közölte, mit vár el a magyar bíróságtól, ugyanis „folytatólagosan elkövetett lopás” bűntette miatt jelentette fel az államtitkárt. „Egy tolvajnak a börtön mélyén és nem a kulturális államtitkárság élén van a helye!” felkiáltással osztotta meg minősítését közösségi oldalán és a sajtónak eljuttatott közleményeiben.

Nem tudhatjuk „figyelemfelhívásként” milyen műtárgyakat sétáltat egyik helyről a másikra az államtitkár, de nem emlékszem, hogy annak idején felemelte-e a hangját Brenner képviselő, amikor a Szépművészeti Múzeumból 34 festményt és 4 szobrot, a Nemzeti Múzeumból 14 festményt kölcsönöztek ki a miniszterelnökségnek, vagy amikor 14 világhírű képet sikerül áttelepíteni egy Habony Árpádhoz köthető lakásba.

Elképzelhető, hogy a parlament alelnöke azt érzékeli, politikai eszközökkel már nem érhet el semmit, de jól jöhetne neki a focilabdás történet és a jó kedélyű vallomása a voksgyűjtéshez.

Esterházy írta: „Minden kérdésen becsületesen el kell gondolkodni, nem véletlenül teremtette az Úr a kérdő mondatot.”

Próbáljuk meg.

Fotó: 4ever

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago