Gazdaság

Bérek – Leárazott értelmiség

Ötmillió-kétszázezer forintra emelkedik az Állami Számvevőszék elnökének fizetése. Nagy vihart kavart a hír az állami tisztviselők fizetéséről, különösen a rosszul fizetett pedagógusok és egyáltalán az értelmiség körében. Sértik a társadalmi igazságérzetet ezek a bérek.

Domokos László havonta 5,2 millió forintot vihet majd haza, amivel megelőzi az eddig a listát vezető Matolcsy Györgyöt is. Matolcsynak még 2016-ban szavazták meg az ötmilliós fizetést a parlamentben. Később ehhez szabták a többi állami intézmény vezetőjének fizetését is: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság elnökei négymilliót, a kormány tárca nélküli miniszterei pedig ötmillió forintos fizetést kaptak ­– adta hírül az Index.

Harmincszoros bérkülönbségek

Ez valóban égbekiáltó különbség például a pedagógusok rovására, amikor kétszakos tanári mesterdiplomával és két nyelvvizsgával alig keresnek többet havi 160 ezer forintnál. Több mint harmincszoros különbség a bérek között! Ilyen sehol máshol nincs és nem is lehet! Legfeljebb hétszeres-nyolcszoros a különbség a csúcsvezetők és a legalsó kategória között a demokratikus országokban. De vajon miért sorolják nálunk a legalsó kategóriába a pedagógusokat más értelmiségi hivatásokkal együtt?

Jeles esszéíró, műfordító barátnőnk első felindulásában kiposztolta a Facebook-oldalán, hogy egy szövegéért, amin egy hónapig dolgozik, 10–20 ezer forintot kap, miközben egy politikus, miniszteri biztos vagy tanácsadó több millió forintot tesz zsebre havonta. – Akármilyen szerény vagyok, annyi szent, hogy ekkora különbség nincs a szellemi teljesítményünk, a szellemi munkánk értéke között. Ekkora különbség a feudalizmusban volt a földesúr meg a paraszt, az arisztokrata meg az utolsó cseléd jövedelme között, de akkor ezt nem nevezték demokráciának, hogy úgy mondjam: be volt vallva – taglalja az értelmiség helyzetét a mai Magyarországon. –  Már kritizálni sem érdemes. Úgy kell élni, mint a kolduló szerzetesek, passz – vonja le a következtetést.

Riasztó kultúrpolitika

Valóban kétségbeejtően leárazta az Orbán-kormány az értelmiséget. Riasztó a kultúrpolitika teljes hiánya. Mintha szándékosan földbe döngölné a tudást, a gondolkodást. Ez meglátszik a béreken, a folyóiratok, színházi előadások, kulturális rendezvények támogatásán is. A Fidesz csapata, a pozícióba helyezett kulturális bürokrácia pocskondiázza a kortárs irodalmi szerzőket, miközben a nyálas popzenét, a giccset, a mulatós nótázást, az operettet, a cirkuszt, a disznóvágást favorizálják nyilván a „gazda” kimondott vagy kimondatlan kívánsága szerint.

A Facebook-poszt alatti hozzászólásokból is kiolvasható a jelenlegi kultúrafinanszírozás tarthatatlansága: Nemrég határoztam el, hogy kitanulom a kárpitosszakmát. A koldusszakma nekem telítettnek tűnik. Mindjárt tanácsadónak kellett volna mennem. De nem volt ilyen szak az én koromban! Én marha, bölcsész lettem! Nemrég olvastam, hogy a londoni Cityben, a világ pénzügyi központjában igen kapósak a bölcsészek (mert egyes vélemények szerint szélesebb a tudásuk és kreatívabbak. Lehet, csak ki kell várni, hogy ide is elérjenek ezek a változások – írják a hozzászólók.

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkra készülnek, mert felfogták, hogy csak úgy magától nem fog megoldódni ez a végtelenül igazságtalan helyzet. A bérek nem alakulhatnának politikai és személyes szimpátia, kegyúri rendszer alapján egy magát demokratikusnak tartó országban. Pedig most ez a helyzet.

Fotó: Observatory

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago