Közélet

Állatotthon – örökség is segített a továbblépésben

Bokrétaünnepet tartott ma az Otthont az Állatoknak Alapítvány és az Állatvédő Egyesület Veszprém. Az alapítvány beruházásában szerkezetkészen áll a leendő állatotthon kiszolgálóépülete. Öröm és további bizonytalanság jellemezte az eseményt.

Öt éve lesz lassan, hogy egy negyedszázados célkitűzés megvalósulásának kezdetéről hírt adtunk. Idén tavasszal, az egyesület alapításának harmincéves jubileumán végre arról számolhattunk be, hogy elkészült az elkülönítő kennelsor és a macskaház. A haladás fájdalmasan lassú, de az állatvédők nem adják fel. Ám arra senki nem vállalkozik közülük, hogy az állatotthon használatbavételének időpontjáról nyilatkozzon. Mert pénz továbbra sincs, és az adományok egyre szűkösebben csordogálnak.

A bokrétával ünnepelt, szép színes kiszolgálóépület csak szerkezetileg van kész. Aljzat, járóbeton, épületgépészeti szerelések, berendezési tárgyak kellenek még ahhoz, hogy az irodát, az állatorvosi szobát, a raktárakat, a vizesblokkot birtokba vehessék. Egyelőre még kennelek sincsenek és nincs tűzivíztartályuk sem. Márpedig az utóbbi nélkül a meglévő egységekre sem kapnak használatbavételi engedélyt.

Adók egy százaléka, civil adományok, némi önkormányzati támogatás és rengeteg önkéntes munkája kellett ahhoz, hogy idáig eljussanak. A legnagyobb segítséget annak a Pipacs utcai háznak az eladása jelentette, amit örökségként hagyott rájuk egy jólelkű állatbarát. És ami azt illeti, a jövőben se nagyon számíthatnak másra.

Ovádi Péter, Sigmond István és Halmai Gábor

Ovádi Péter kormánybiztos és Halmai Gábor önkormányzati képviselő egyaránt méltatta a civil állatmentők elszánt küzdelmét, elismerve, hogy nélkülük nincs állatvédelem. Kormányzati és helyi szinten is köszönik és támogatják a munkájukat – mondták. Ennek apropóján tettük fel a kérdést: mikorra várható, hogy pénzükhöz jutnak azok a szervezetek – köztük az egyesület is –, amelyek eredménnyel pályáztak az 500 milliós központi támogatási keretre. A pénz kiosztását ugyanis nemrég meg nem határozott időre elhalasztották. Ovádi Péter azt válaszolta, hogy most kezdődik a támogatási szerződések aláírása és postázása, amit harminc napon belüli kifizetés követ.

Sigmond István, az alapítvány elnöke emléklappal mondott köszönetet a kiszolgálóépület tervezőjének, kivitelezőjének, építőinek és műszaki ellenőrének: Farkas László, Gaschler Gábor, Jani Péter, Jülling József, Szarvas Tamás és Wenczel Sándor a szakértelmük mellett szívüket és lelküket is beleadták a munkába.

Négyen a megvalósítás közreműködői közül

Hogyan tovább? Az állatotthon 50 gazdátlanná vált kutya és 20-30 macska elhelyezésére lesz alkalmas, ha a fent sorolt feltételek is teljesülnek. Addig marad a régi, lerobbant kis telepük, nyolc kutya és sok-sok cica kényszerű lakhelye.

Reméljük, hogy Gézuka, akiről 2015. május 20. óta gondoskodnak, megéri még, hogy kényelmes és korszerű otthona legyen. Ha segíteni tudnak ebben, azt ezen a számlaszámon megtehetik: Otthont az Állatoknak Alapítvány, OTP 11748007 – 20088040. Az utalásokon kívül – az érintettekkel egyeztetve – köszönettel fogadnak minden egyéb felajánlást, kétkezi munkát, gépet, eszközt, anyagot. Apropó: egy 30 köbméteres (tűzivíz-) tartálya nincs valakinek?

Vezető képen: Gézuka. Fotók: a szerző

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago