Közérzet · 2022.03.19.

Állatotthon civil összefogással

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepelte ma az Állatvédő Egyesület Veszprém a leendő állatotthon területén. A helyszín nem tévesztendő össze az ötszázmilliós kormányzati támogatással megvalósuló állatmenhely és kompetenciaközponttal, melynek alapkövét nemrég helyezték el és idén őszre tervezik az átadását.

Az állatotthon megálmodói civilek, akik hosszú évek kitartó munkájával eljutottak odáig, hogy a majdani telephelyükön áll már egy elkülönítő kennelsor és egy macskaház. A területet sok-sok önkéntes segítségével körbekerítették, tujákat ültettek a kerítés teljes hosszában és elkészült a kapu is. Egyelőre azonban be kell érniük a meglehetősen szerény körülmények között működő menhelyükkel, ahol nyolc kennelben tudnak gondoskodni a mentett kutyákról. Munkájukról és terveikről korábban itt és itt írtunk.

A jubileumi megemlékezésen Böröczky Veronika, az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek és Porga Gyula polgármesternek adta át a szót. Ők 30-30 kiló száraztáppal és egy elismerő oklevéllel érkeztek az ünnepségre. Mindketten az állatvédelem ügye iránt elkötelezett civil szervezetek és az őket segítő önkéntesek munkáját méltatták.


Sigmond István, az Otthont az Állatoknak Alapítvány képviselője az egyesületalapító Tóth Miklósné Nórára és férjére emlékezett, akik szívvel-lélekkel mentették a rászoruló négylábúakat és kezdték meg a közvélemény, valamint a politikusok megnyerését az ügynek. A feladat – mondta az állatkert nyugalmazott igazgatója – azóta sem változott: menteni és minél szélesebb körben terjeszteni a felelős állattartás szellemiségét.

Az alapítvány 1993-ban határozta el az ötven kutya és harminc cica elhelyezésére alkalmas állatotthon megépítését. Az előrehaladást számos buktató mellett az anyagiak szűkössége is lassította és nehezíti. Több mint tíz éve már annak is, hogy a terület előkészítése megkezdődött, de a civilek nem adják fel. Ha elkészül a telepen a kiszolgálóépület, végre birtokukba vehetik az új állatotthont. Mivel az adók egy százalékán túl egyéb állandó bevételük nincs, köszönettel fogadnak minden segítséget, hogy erre mielőbb sor kerülhessen. Böröczky Veronika portálunknak elmondta, hogy büszkén tekint az elért eredményekre, amihez jelentős mértékben hozzájárult az egyesületet támogató közösség és a civil összefogás ereje.

A megemlékezést Czink Vivien vezetésével a Lédien Kutyaiskola bemutatója tette kedvessé (vezető képünkön).

Fotók: a szerző


[fbcomments]