PR

A professzionális fagylaltkészítés titkai

Már az első tavaszi napsütések idején is előfordul, hogy a korzón sétálgatva az embernek eszébe jut a fagylalt. Laikusként persze fel sem mérjük, hogy milyen sokféleképpen is készülhet ez a leginkább a nyárhoz, de minimum a jó időhöz kötött finomság.

Fagylaltkészítési technológiák

Fagylalt számtalan módon készülhet, a legtöbb helyen természetesen ez manapság is úgymond hagyományos fagylaltgépben történik.

Ezek a gépek alapesetben egy dobbal rendelkeznek, amelybe be kell helyezni az alapanyagokat – tej, cukor, gyümölcspüré, aromák, stb. – majd a keverőlapát segítségével ezeket elegyítjük folyamatos keverés és hűtés közepette. A módszer alapvetően mechanikus, az elektromos áram alkalmazása nélkül is hasonló módon zajlott.

Van, ahol a hűtéshez folyékony nitrogént használnak, ami rendkívüli módon meggyorsítja a folyamatot, és nagyon krémes textúrát eredményez. A nitrogént üzemi körülmények között szárazjég is helyettesítheti, előzőhöz hasonlóan ez is veszélyes anyag, ami körültekintést igényel, számos előírást kell betartani a használatához.

A soft serve gépek nagy mennyiségű lágy fagylaltot készítenek, gyorséttermekben, „kinyomós” fagyi árusoknál találkozhatunk velük.

Fagylalt tej nélkül

Mivel egészségügyi okokból vagy egyéb megfontolásokból sokan vannak, akik a tejtermékek fogyasztását kerülik, ezért ehhez a trendhez a fagylaltkészítőknek is valamilyen módon alkalmazkodniuk kell.

Kézenfekvő megoldás a különböző növényi tejek alkalmazása, például a kókusztej krémes és gazdag textúrát adhat a fagylaltnak, és már természetes édesítőszerként is működik. Remekül harmonizál sokféle gyümölccsel, dióval illetve csokoládéval.

Szintén jó megoldás lehet a mandulatej, amit magas zsírtartalma tesz alkalmassá a használatra. Több gyümölcs önmagában is megfelelő alapanyag lehet, ilyen például a banán vagy a mangó, ezek mind az állag, mind az íz tekintetében megfelelőek a magas minőség eléréséhez.

Kézműves fagylalt

Talán éppen a jelenleg is zajló gasztroforradalom eredményeként a fagylaltozók között a legnagyobb tisztelet egyértelműen az úgynevezett kézműves helyeket övezi. Ehhez a jelzőhöz a legtöbb vásárlói fejben a minőségi alapanyagok használata társul, hogy minden termék friss, természetes összetevőkből készül, az organikus, helyi, tiszta alapanyagok is szinte elvárásnak számítanak.

A kézműves fagylaltozó kínálata, mondhatni definíció szerint egyedi, különleges ízvilágot kínál saját fejlesztésű, kreatív receptek alapján. A szolgáltatás minősége sem hagyhat kívánnivalót maga után, fontos a kellemes és barátságos környezet, a tiszta és vonzó kialakítás, valamint természetesen a közvetlen, felkészült személyzet, melynek tagjai mindig készek beavatni a vendéget bizonyos műhelytitkokba, hogy aztán a bennfentesség érzésével nyalhassa el a kiválasztott finomságot.

Alapszükséglet természetesen a minőségi felszerelés, amire a Nagykonyhai.com Webáruház ipari fagylaltgépei illetve a profi fagylaltpultok jelenthetnek biztosítékot.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago