PR

A kardántengely felújítása: a kardánkereszt cseréjének folyamata

Az egyes gépekben, járművekben és berendezésekban a meghajtott és meghajtó szerkezeti elemek között térbeli pozíció eltérések lehetnek. Itt forgatónyomaték továbbítására van szükség, amihez általában kardánhajtást vagy többszörös kardánhajtást szokás alkalmazni. A kardántengely állapotára ezért kiemelten oda kell figyelni.

A legtöbb felújítási munkálat főszereplője: a kardánkereszt

A kardanjavitas.hu karbantartásban, javításban is tud segíteni, amihez a SyncWell Kreatív Kft. biztosítja a megfelelő szakmai hátteret. Ha a kardántengellyel valamilyen probléma adódik, akkor több olyan alkatrész is van, amelyeket elsőként kell átnézni. A különféle karbantartási feladatok során a kardánkereszt cseréje jelenti az egyik tipikus felújítási műveletet. 

A kardánkereszt a kardánvillákhoz tűgürgős csapágyakkal kapcsolódik, a rögzítést pedig biztosítógyűrűk végzik. Az igényesebb kivitelűeknél az időszakos kenés lehetősége is biztosított. Ha például kézzel megrángatjuk a kardántengelyt és az kotyog, akkor szinte garantált, hogy a tűgörgők tönkrementek benne, és rozsdaporban futnak, vagy akár ki is hullottak szélsőséges esetben. 

A kardánkereszt cseréje ilyenkor indokolt, ami a biztosítógyűrűk eltávolítása után lehetséges. Ehhez mindenképpen szükség van gyakorlati tapasztalatra, szakértelemre. A keresztcserét pedig nem egyszerre, a két csuklóban nem egyidejűleg kell végrehajtani, ha nem akarjuk a karakterisztikáját megváltoztatni az átvitelnek.

A kardántengely egyes sérült részeinek, elemeinek a kiváltása speciális szaktudást, megfelelő szerszámokat és gépparkokat igényel, valamint az utólagos kiegyensúlyozásról sem szabad megfeledkezni.

Milyen jelek utalnak a kardántengely meghibásodására?

Például a különféle zajok. Ha a kardán csapágyak, csuklók kopottak, esetleg sérültek, akkor általában kattogásokat, zúgást, kopogó, morgó, csattogó és búgó hangokat hallhatunk az autó aljából. A berezgés is egyértelműen arra utal, hogy a csapágy vagy csapágyak már annyira elhasználódtak, hogy a kardántengely szokásosnál nagyobb mozgását teszik lehetővé. Kimozdult a hosszirányú tengelyéről, mert a gumiágy adta csillapítást nem tudja elvégezni.

A pedálokon, kormányon, könyöklőn és az autó padlóján észlelt rezgések is a kardántengely hibájára utalhatnak. Ha pedig a teljesítmény is csökken, akkor minél hamarabb meg kell látogatni egy szervizt.

Milyen alkatrészek hibásodhatnak meg?

A kardánkereszt mellett ott van maga a tengely, a kardáncső is, ami behorpadhat, elgyengülhet, és a rozsdásodás is komolyan károsíthatja. A kardánvilla képes elkopni, a csésze kifordul belőle, ha elöregszik, akkor pedig eltörik. A csuklók is folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, mivel ezek biztosítják a hosszirányú tágulást és a kardán forgásából adódó kilengéseket.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago