Közélet

Márki-Zay és a lakájmédia

Háborúra ébredt február 24-én a világ. Putyin masszív offenzívát indított Ukrajna ellen, rakétákkal lövik az ukrán repülőtereket. Halálos áldozatok is vannak. Hadiállapot, az emberek menekülnek, sorban állnak benzinért, veszik ki a pénzüket a bankokból. A boltok bezártak. Mi jut eszébe minderről a lakájmédiának? Az, hogy mit mondott Márki-Zay Péter.

Az ember nem hisz a fülének, pedig megszokhattuk már, hogy a kormány propagandistáinak minderről ugyanaz jut az eszébe. Még ki se törölték a csipát a szemükből a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorának „szakértői”, már félálomban elkezdték a mantrát, hogy milyen ember az ilyen, aki magyar katonákat küldene Ukrajnába? Na most, ez tudatosan elferdített idézet a részükről. Márki-Zay nem azt nyilatkozta, hogy fegyverbe, most azonnal magyar katonákat kell küldeni Ukrajnába. Hanem azt, hogy NATO-tagok vagyunk és ennek értelmében mindent meg kell tennünk, amit a szövetség közösen elhatároz. Az atv műsorvezetőjének kérdésére, hogy akár katonákat is küldünk, Márki-Zay azt válaszolta, hogy ha a NATO úgy döntene, akkor igen.

Persze, ha tapasztaltabb lenne az ellenzék vezetője, akkor diplomatikusabban fogalmaz. Hangsúlyozza például, hogy erről egyelőre nincs szó. Ám így sem mondott rosszat. A helyzetnek megfelelően nyilatkozott egyenes beszéddel.

Bezzeg Orbán Viktor Kreml-barátságáról most mélyen hallgatnak a propagandisták. Arról egy szó sem esik, hogy Magyarország miniszterelnökét enyhén szólva is csüggesztő barátság fűzi Putyinhoz. Ahogy Jakab Péter fogalmazott Facebook-oldalán: „Orbán éveken át Putyint erősítette a Nyugattal szemben”. Ami történelmi távlatokban sem válik a dicsőségére. Ráadásul a paksi beruházással olyan diktátor kezébe adta a kormány a magyar villamosenergia kulcsát, aki ezzel bármikor zsarolhat bennünket. Ahogy a gázzal már zsarolja is Európát. A földrész gázellátása 40 százalékban az oroszoktól függ. Ezért haboznak bevezetni a tagállamok Oroszország ellen a legkeményebb szankciót, a SWIFT-rendszer befagyasztását, ami megakadályozna minden pénzforgalmat és ezzel minden külkereskedelmet.

Tulajdonképpen sunyítva ugyan, csendesebben, de továbbra is az orosz offenzívát igazoló mantrát nyomatják a lakájmédia propagandistái. Este a Kossuth rádióban, az Ütközőben televízióra alkalmazott háborúkról beszéltek, hogy csak a tévékamerák előtt lőnek, két utcával arrébb kismama tolja békésen a babakocsit. Elmagyarázták, hogy Amerika gerjesztette ezt az egész hidegháborút és feszültséget. Ezért Amerikának át kellene gondolnia a külpolitikai stratégiáját. Az Ukrajnának adományozott és eladott fegyverek ablakon kidobott pénz volt, mert sose fogják kifizetni. Adódik a kérdés: a magyar közszolgálati rádió szerint helyes, amit Oroszország tesz? Nem hallottam, hogy Putyin politikáját akár egy rossz szóval is illették volna.

A képen Márki-Zay Péter. Fotó: euronews.com

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago