A Bevándorlási Hivatal feladatai

Egyre több külföldi szeretne különböző okokból Magyarországon tartózkodni. A globális trendek is azt mutatják, hogy a külföldi munkavállalás, tartózkodás kezd egyre jobban elterjedni. Ehhez azonban a külföldiek túlnyomó többségének tartózkodási engedélyre van szüksége. A feladat azonban nem egyszerű, külföldiek tartózkodásával, külföldi munkavállalók alkalmazásával kapcsolatban több teendő is van, itt lép képbe a Bevándorlási Hivatal.

Miben segít a hivatal?

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, röviden BÁH Magyarország és a külföldi állampolgárokkal kapcsolatban lát el különféle feladatokat. Ide tartozik például a menekültügyi és idegenrendészeti tevékenység is. Ha külföldi állampolgárokat szeretnénk alkalmazni, akkor az engedélyezés az egyik legfontosabb teendő, amiben a BÁH fog segíteni. Természetesen rábízhatjuk profikra is az ügyek előkészítését, mint amilyen a TERENDO munkaerő-szakértő is.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz tartozik az engedélyezés, azaz a külföldi állampolgár magyarországi tartózkodásának elbírálása, amit a tartózkodás céljától függően akár önállóan vagy más hivatalokkal együttműködve végez el. Harmadik országbeli állampolgárok esetén az elbírálási folyamat nehezebb, mint EU-állampolgárok esetén. Figyelni kell minden egyes kérelemnél arra, hogy a beutazáskor a különböző nemzetiségekre milyen szabályok vonatkoznak!

Az engedélyezés mellett a BÁH intézi a lakhatással kapcsolatos adminisztrációt is, például a külföldiek magyarországi tartózkodásához szükséges lakcím igazolót is. Külföldi állampolgárok okmányának kiállításával, pótlásával is a Bevándorlási Hivatal foglalkozik, amihez szintén kérelmekre van szükség. Az iratok átvétele történhet személyesen és postai úton is. Továbbá a BÁH hatáskörébe tartozik még a menekültügy, a kényszerintézkedés, kiutaztatás és a meghívólevél is. A meghívólevél annyit jelent, hogy külföldiek magyarországi látogatása esetén csak akkor adható ki vízum, ha van egy magyarországi jogi vagy magánszemélytől meghívólevél.

Hogyan lehet elérni a Bevándorlási Hivatalt?

A BÁH kirendeltségeit többféleképpen fel lehet keresni. A regionális és vármegyei hivatalokat kereshetjük telefonon és e-mailen keresztül is. A legtöbb ügyet elintézhetjük online, az Enter Hungary felületén, de természetesen a hagyományos, személyes ügyintézésre is van lehetőség az illetékes szerveknél. 

Mi a teendő külföldi munkavállaló foglalkoztatása esetén?

Mindig figyelni kell arra, hogy milyen szabályok és követelmények vonatkoznak az adott munkakörre. A nemzetiség is nagyon fontos, mert eltérő szabályokkal találkozhatunk egyes nemzetiségek esetében. A hazai dokumentumok beszerzése rengeteg adminisztrációt igényel, hosszadalmas a folyamat, így a legjobb megoldás az, ha profikat bízunk meg a feladattal.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago