Közélet

A betegek életét veszélyeztetheti a lélegeztetőgép

Az Orbán-kormány az első koronavírus-hullám alatt összesen 178 milliárd forintért vásárolt kínai lélegeztetőgépeket Vinod Sekhar maláj üzletembertől. 2020 tavaszán, a hatalmas összegű magyar gépvásárlás idején már tudni lehetett, hogy a Sekhar által eladott egyik típus nem felel meg a biztonságos használat követelményeinek.

A 6258 darabos szállítmány a Sekhar érdekeltségébe tartozó GR Technolgies nevű cégen keresztül érkezett Magyarországra – írja a 24.hu. A MalaysiaNow hírportál szerint 2020 tavaszán, a hatalmas összegű magyar gépvásárlás idején már tudni lehetett, hogy a Sekhar által eladott egyik típus nem felel meg a biztonságos használat követelményeinek, akár a betegek életét is veszélyeztethetik a hibái.

A lap szerint brit kutatóorvosok közleményben hozták nyilvánosságra: a kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele. Nagy-Britanniában egy 60 oldalas jelentést adtak ki a géppel kapcsolatos vizsgálatról, majd az ott megfogalmazott aggályok nyomán az egészségügyi tárca 750 berendezést ki is vont a forgalomból. A maláj újság szerint a magyar szállítmányban szintén szereplő SH300-as modellről Kolumbiában jelentették, hogy azzal is komoly gondok. A közép-amerikai országban közölt jelentések alapján legalább hat ember halálát okozta a készüléktípus.

Magyarországon a járvány alatt megvásárolt összesen 16 ezer lélegeztetőgép nagy részét raktárakban őrzik, illetve a külügyminisztérium árulja és elkezdte elajándékozni a fölösleget.

Lélegeztetőgép-szállítmány kipakolása 2020-ban. Fotó: 24.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago