Közélet

KÖNYVBEMUTATÓ – Veszprém egy arborétum

Az egész város egy arborétum. Veszprém utcáin, terein, családi házainak udvarain 1100 olyan növény él, amely csak arborétumokban található – mondta Brányi Mária alpolgármester a Veszprémi fák és bokrok című könyv bemutatóján a városháza Kossuth termében.

Strenner József egész életműve kijegecesedve benne van ebben a könyvben – folytatta a könyv szerkesztője a vaskos kötet szerzőjére utalva.

Strenner József évtizedekig volt a város főkertésze. Négy éven keresztül írta a Séd kritikai folyóiratnak a sorozatát a veszprémi fákról és bokrokról. A sorozat pedig úgy indult, hogy Gopcsa Katalin művészettörténész megkérte Strenner Józsefet, írjon egy ismertetőt két tiszafáról.

– Cholnoky Jenő azt állította, ennek a városnak nemcsak társadalmi jelenléte van, de a természetét is meg kell ismernünk ahhoz, hogy igazán veszprémiek legyünk – folytatta Géczi János.

– Szerencsések vagyunk, hogy a városunkban évtizedekig egy ilyen főkertész tevékenykedett – mondta Brányi Mária alpolgármester. – Veszprémben több mint 1100 olyan növény él, ami Magyarországon csak arborétumban fordul elő. Strenner József különleges életművével bennünket is gazdagabbá tett. A könyv segítségével az ő tudásának egy részét a magunkévá tehetjük. Három évvel ezelőtt alkottuk meg Veszprém zöldstratégiáját. Akkor állapítottuk meg, hogy Veszprém egy arborétum. Ez indította el a könyv elkészítését.

Géczi János megjegyezte: a Veszprémi fák és bokrok című könyv 11 sétát tartalmaz. Ha ezeket a sétákat megtesszük, elmegyünk a város valamennyi növénye mellett. Tehát egy bédekkernek is tekinthetjük a könyvet.

Strenner József elmondta, hogy a városgondozási üzemnél eltöltött évtizedei alatt voltak olyan évek, amikor 1500-1600 fát is elültettek:

– A tanácsi, később az önkormányzati büdzsétől kapott pénz szinte sosem volt elég a faültetésre, de a cégvezető mindig kiszorított rá plusz egy-két milliót. A zöldterületek fejlődésében a kilencvenes években volt egy megtorpanás. Ennek lett vége 2006-ban, amikor Brányi Mária, aki szakmája szerint tájépítész, az önkormányzathoz került. Azt kérem önöktől, szeressék ezt a várost és a város fáit!

Az OOK-Press Nyomda által készült könyvbe Gáspár Gábor készítette a fotókat. Három éven keresztül járta a várost Strenner Józseffel. Végül több mint tízezer fénykép közül választották ki a megfelelő illusztrációkat a könyvbe.

– Koncepció volt a részemről, hogy a növények mellett látszódjon a városból is egy-egy részlet, lássuk, hol találhatók az egyes fák, bokrok – jegyezte meg Gáspár Gábor. – Hatalmas élmény volt számomra ez a munka, rengeteget tanultam közben Strenner Józseftől.

Géczi János meg is jegyezte: ilyen fotógyűjteménye Magyarországon a Természettudományi Múzeumon kívül csak Veszprémnek van.

A Veszprémi fák és bokrok című könyv a Séd-könyvek sorozat második kötete. Február 18-án, pénteken 15 órakor az Agorában is bemutatják. Ezt követően pedig még három helyen tartanak könyvbemutatót. A könyvet 1000 példányban nyomták, és az érdeklődők ingyen megkapják a könyvbemutatók alkalmával, illetve az Agorában és a városháza portáján.

A könyvbemutatót a Séd kritikai folyóirat aktuális számának bemutatójával kötötték össze.

A vezető képen Strenner József dedikálja a Veszprémi fák és bokrok című könyvet. Fotók: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago