Covid / Közérzet · 2022.02.17.

A betegek életét veszélyeztetheti a lélegeztetőgép

Az Orbán-kormány az első koronavírus-hullám alatt összesen 178 milliárd forintért vásárolt kínai lélegeztetőgépeket Vinod Sekhar maláj üzletembertől. 2020 tavaszán, a hatalmas összegű magyar gépvásárlás idején már tudni lehetett, hogy a Sekhar által eladott egyik típus nem felel meg a biztonságos használat követelményeinek.

A 6258 darabos szállítmány a Sekhar érdekeltségébe tartozó GR Technolgies nevű cégen keresztül érkezett Magyarországra – írja a 24.hu. A MalaysiaNow hírportál szerint 2020 tavaszán, a hatalmas összegű magyar gépvásárlás idején már tudni lehetett, hogy a Sekhar által eladott egyik típus nem felel meg a biztonságos használat követelményeinek, akár a betegek életét is veszélyeztethetik a hibái.

A lap szerint brit kutatóorvosok közleményben hozták nyilvánosságra: a kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele. Nagy-Britanniában egy 60 oldalas jelentést adtak ki a géppel kapcsolatos vizsgálatról, majd az ott megfogalmazott aggályok nyomán az egészségügyi tárca 750 berendezést ki is vont a forgalomból. A maláj újság szerint a magyar szállítmányban szintén szereplő SH300-as modellről Kolumbiában jelentették, hogy azzal is komoly gondok. A közép-amerikai országban közölt jelentések alapján legalább hat ember halálát okozta a készüléktípus.


Magyarországon a járvány alatt megvásárolt összesen 16 ezer lélegeztetőgép nagy részét raktárakban őrzik, illetve a külügyminisztérium árulja és elkezdte elajándékozni a fölösleget.

Lélegeztetőgép-szállítmány kipakolása 2020-ban. Fotó: 24.hu


[fbcomments]