El tudom képzelni az átlagos (fehér, keresztény) magyar embert, aki köszöni szépen, jól van. Mert fekszik egy hokedlin, a lába a forró rezsón pihen, a feje pedig a fridzsiderben, eszerint az állapota köztes, tehát közérzete átlagosan kielégítő. Emberünk elégedett. Az átlag körül keres, ami a KSH adatai szerint júniusban 219 200 forint volt.

Eddig majdnem stimmel. De hogyan lettünk milliomosok? A Nemzeti Bank kimutatása szerint az átlagos magyarnak 4,2 millió forint megtakarítása van. Vagyis átlagosan milliomosok vagyunk. Sőt. Az időközben kormánypárti gazdasági napilappá változott Világgazdaság januárban arról számolt be, hogy az átlagos magyar családnak több mint 10 millió forint a megtakarított pénze.

Hát ez hogyan?

A Központi Statisztikai Hivatal Miből élünk? címet viselő felmérése szerint egy háztartásra, mindent összevetve, összesen 2,9 millió forint megtakarítás jut. Hát, ja, ennyi jutna. Ha mindent összeadunk, Mészárosék százmilliárdjaitól a szomszéd Maris néni nyugdíjáig, majd átlagosítjuk és a hokedlin dekkoló magyar példáján okulunk, akkor kiderül, hogy családonként – igen szerényen – de tényleg milliomosok vagyunk. Azok a háztartások, amelyek lakáskölcsönt vettek fel rontják az átlagot, mert családonként 5 millióval tartoznak a bankoknak.

Arról is szól a statisztika, hogy a magyar családok egyharmada egyáltalán nem, további egyharmada pedig csak alkalmanként tud félretenni valamicskét. A KSH szerint 10-ből 5 magyarnak nincs autója, 8-nak pedig nincs számottevő pénzbeli megtakarítása sem.

A K&H „biztos jövő” felméréséből pedig az derült ki, hogy a 30–59 éves lakosság átlagosan 8 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik. A megkérdezettek 57 százaléka maximum 3 hónapig tudna megélni a félretett pénzéből, ráadásul 36 százalékuknak mindössze egy hónapra futná.

(Csak zárójelben: A pénzügyminiszter szerint a javuló gazdasági teljesítmény eredményeként növekednek a bérek. Pesszimistább szakértők szerint viszont munkaerőhiány van, a cégek egyre magasabb fizetésekkel próbálják magukhoz csábítani azokat, akik még itthon keresnek állást.)

Hozzászólások

hozzászólás