Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Ladik Katalin és Géczi János közös alkotása, a Lösz a zentai zEtna kiadásában, Ladányi István utószavával.

A kötet ötlete egy alkotótáborban született meg, amelyben magyar és szerb költők, írók egymás szövegeibe is meghívást kaptak, Géczi János mégsem a mellé rendelt íróval találta meg a közös hangot, hanem Ladik Katalinnal.

Idézünk Ladányi István utószavából:

Géczi János ismerkedik ugyan alkotópárjával, Zvonko Karanović-tyal, de leginkább a rovarok és madarak által kilyuggatott löszfal mintázata, a falba vágott szűk lépcső kanyarulata és Ladik Kati mitológiai lénye ihleti meg. Úgy képzelem, hogy egyszerre jött a felismerés, látta meg a statikus, földtörténeti léptékű fal hátterét Kati vibráló személyiségéhez, és kezdte el fotózni, rögzíteni a találkozást, talán nem is számba vehető, hogy mi mindennek a találkozását az egykori partvonalon. A földrajzi képződményeken, a személyeken túl a két művész története is találkozik itt, a magyar és a jugoszláviai magyar, illetve Ladik Katalin esetében egyáltalán a jugoszláviai avantgárd, és hoz létre, keretez be az anyagelvű valóság és a lebegő fikció határán, a vidékek vidékén, a semmi peremén egy saját világot, számon kérve személyes időt, történelmet, a saját életek esetlegességeit, mindazt, ami zavaróan értelemmel akarja ellátni ezeket a tapasztalatokat, egybeeséseket, amikor az időtlen térben létrejön a jelenlét.

A kötetet a könyvhéten, június 13-án, csütörtökön 17.30-kor Géczi János mutatja be. A könyvhétről itt írtunk bővebben.

Hozzászólások

hozzászólás