A kormánytöbbség által nemrég elfogadott jogszabály csak 2018 áprilisáig, tehát a választásokig állította le a devizahiteles károsultak kilakoltatását. Az LMP ezért a héten egy olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely alapján senkit sem lehet kilakoltatni a tényleges megoldást adó új törvény megalkotásáig.

Gertstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselőnk minapi sajtótájékoztatóján elmondta, pártja kezdeményezésére a Parlamentben vitanapot tartottak a devizahitelesekről, ahol szembesíteni lehetett a kormányt a megoldatlan helyzettel, kevés sikerrel.

A Fidesz-kormány csupán kampánycélokra használja fel a magyar családok mindennapi problémáit – mondta a képviselő. – Ez elfogadhatatlan és felháborító, ezért olyan törvényjavaslatot nyújtottunk be, amelynek célja, hogy a devizahitelezés miatt károsultak számára végleges megoldását jelentő átfogó törvényi szabályozás megalkotásáig általános tilalmat vezessen be devizatartozások miatti kilakoltatásokra. Hogy ne lehessen kilakoltatni a károsultakat, a tényleges megoldást nyújtó új törvény megalkotásáig, illetve amíg az Európai Bíróság folyamatban lévő ügyekről dönt

A tilalom átmeneti jellegű, de Gertsmár hangoztatta, egy későbbi törvényalkotói döntés lehetőséget ad arra, hogy egy – az uniós jogból következő fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelelő – új törvény megalkotásáig senkit se lehessen utcára tenni a devizakárosultak közül. Hozzáfűzte:

– A Magyar Nemzeti Bank 800 milliárd forintot kereshetett a devizahitelesek árfolyamátváltásán, így joggal jelenthetjük ki, hogy van forrás a devizahitel-károsultak megmentésére.

Hozzászólások

hozzászólás