Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából filmest lesz a bándi Steierlein Katalin Közösségi Házban február 25-én, szombaton.

A filmest első felvonásaként négy órától a veszprémi Pannonfíling Mozgóképes Találkozó rövid- és animációs filmjeit, öt órától a Magyar Filmszemle-díjas filmrendező, Buvári Tamás Életbevágó című televíziófilmjét és Kivégzés című kisjátékfilmjét vetítik.

Hattól Dárday István és Szalay Györgyi Kossuth-díjas filmrendezők két dokumentumfilmjét láthatja a közönség: A templomépítő – Makovecz Imre és az ’56 Archive címűt.

A vetítések után hétkor beszélgetés következik az alkotókkal, Dárday Istvánnal, Szalai Györgyivel, Németh Csabával és Buvári Tamással. A beszélgetés moderátora Kilián László író, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese lesz.

Az est befejező alkotása a Márai Sándor életéről szóló Az emigráns – minden másképp van című játékfilm, amelyet szintén Dárday István és Szalay Györgyi rendezett.

A filmes program célja, hogy magyar filmeket ismertessen meg a nézőkkel, illetve hogy az alkotókkal folytatott személyes beszélgetésekkel elősegítse az ünnepelt történelmi eseményeket, összefüggéseket érintő klasszikus és kortárs filmek feldolgozását, értelmezését.

A rendezvény támogatója Bánd Község Önkormányzata, valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

Hozzászólások

hozzászólás