Categories: Közélet

ZÖLDHULLADÉK – Ne égessük, komposztáljuk!

Megenyhült az idő, irány a kert! Előkerülnek a kerti szerszámok, indul a metszés, vagy a szélfútta falevelek előkotorászása a cserjék alól. A zöldhulladék érték, hiszen a komposztálással nyert föld kiváló tápanyagforrást jelent a kerti vagy a balkonládákban virágzó növényeknek. Ha ez mégsem megoldható, igénybe vehető a házhoz menő tavaszi zöldhulladék-gyűjtés szolgáltatás, melyet a veszprémi közszolgáltató idén március 13-án indít.

Tavasszal is arra kérjük a veszprémieket, amire ősszel kértük: a lágyszárú zöldeket, faleveleket, elhalt virágokat zsákban, a metszések során keletkező nyesedéket pedig kizárólag kötegelve gyűjtsék és így helyezzék ki a közterületre – mondta Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Nagyon fontos, hogy a darabolt kötegek ne legyenek hosszabbak egy méternél, a kihelyezésnél pedig arra kell ügyelni, hogy a zsákok és az ágak se a járdán, se az úttesten ne akadályozzák a közlekedést.

A közszolgáltató a minél rendezettebb utca és városkép érdekében arra kéri a lakosságot, hogy a zöldhulladékot a hathetes gyűjtési időszak során mindig hétvégi napokon helyezze közterületre: az első hétvége március 11-ére és 12-ére, az utolsó éppen húsvétra esik. A gyűjtés és a szállítás hétköznapokon zajlik majd, külön gyűjtőjárattal.

Gyakori ilyenkor az ingatlanok kertjében a szabadtéri égetés, ezt azonban önkormányzati rendelet szabályozza. Veszprémben A levegő tisztaságának védelméről szóló 35/2010. (XI.12.) önkormányzati rendelet kitér az avar és a kerti hulladékok égetésére vonatkozó előírásokra. A rendeletben térképes útmutatóval segítik azoknak a területeknek a behatárolását Veszprémben és a város közigazgatási területén, ahol egész évben tilos az égetés, illetve ahol az intézmények működési ideje alatt tilos ez a tevékenység.

Az égetés azonban nem környezetbarát megoldás. Akinek nincs házi komposztálója, az éljen a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés előnyeivel, vagy ha ez a hathetes időszak nem kedvező, a szombaton is nyitva tartó, Kistó utcai hulladékudvar is átveszi a zöldhulladékot. A közszolgáltató évente több mint 500 tonna zöldhulladékot gyűjt házhoz menő rendszerben, amit a Balatonfüreden működő regionális komposztálótelepre szállít. A zöldhulladék mennyisége mindig függ az időjárástól is, de jellemzően az őszi gyűjtési időszak adatai a kiemelkedőek.

Bonyhádi Szilvia

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago