Közérzet · 2017.03.02.

ZÖLDHULLADÉK – Ne égessük, komposztáljuk!

Megenyhült az idő, irány a kert! Előkerülnek a kerti szerszámok, indul a metszés, vagy a szélfútta falevelek előkotorászása a cserjék alól. A zöldhulladék érték, hiszen a komposztálással nyert föld kiváló tápanyagforrást jelent a kerti vagy a balkonládákban virágzó növényeknek. Ha ez mégsem megoldható, igénybe vehető a házhoz menő tavaszi zöldhulladék-gyűjtés szolgáltatás, melyet a veszprémi közszolgáltató idén március 13-án indít.

Tavasszal is arra kérjük a veszprémieket, amire ősszel kértük: a lágyszárú zöldeket, faleveleket, elhalt virágokat zsákban, a metszések során keletkező nyesedéket pedig kizárólag kötegelve gyűjtsék és így helyezzék ki a közterületre – mondta Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Nagyon fontos, hogy a darabolt kötegek ne legyenek hosszabbak egy méternél, a kihelyezésnél pedig arra kell ügyelni, hogy a zsákok és az ágak se a járdán, se az úttesten ne akadályozzák a közlekedést.


A közszolgáltató a minél rendezettebb utca és városkép érdekében arra kéri a lakosságot, hogy a zöldhulladékot a hathetes gyűjtési időszak során mindig hétvégi napokon helyezze közterületre: az első hétvége március 11-ére és 12-ére, az utolsó éppen húsvétra esik. A gyűjtés és a szállítás hétköznapokon zajlik majd, külön gyűjtőjárattal.

Gyakori ilyenkor az ingatlanok kertjében a szabadtéri égetés, ezt azonban önkormányzati rendelet szabályozza. Veszprémben A levegő tisztaságának védelméről szóló 35/2010. (XI.12.) önkormányzati rendelet kitér az avar és a kerti hulladékok égetésére vonatkozó előírásokra. A rendeletben térképes útmutatóval segítik azoknak a területeknek a behatárolását Veszprémben és a város közigazgatási területén, ahol egész évben tilos az égetés, illetve ahol az intézmények működési ideje alatt tilos ez a tevékenység.

Az égetés azonban nem környezetbarát megoldás. Akinek nincs házi komposztálója, az éljen a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés előnyeivel, vagy ha ez a hathetes időszak nem kedvező, a szombaton is nyitva tartó, Kistó utcai hulladékudvar is átveszi a zöldhulladékot. A közszolgáltató évente több mint 500 tonna zöldhulladékot gyűjt házhoz menő rendszerben, amit a Balatonfüreden működő regionális komposztálótelepre szállít. A zöldhulladék mennyisége mindig függ az időjárástól is, de jellemzően az őszi gyűjtési időszak adatai a kiemelkedőek.

Bonyhádi Szilvia


[fbcomments]