Egyéb

ZÁGRÁB – Találgatások, vizsgálatok, de hol a NATO?

A horvát sajtó igen tarka spekulációkat közölt ma arról, honnan és hogyan érkezett a kisebb repülőgép méretű rakéta (nem drón) a horvát légtérbe. A horvátok szerint állítólag elhúzott a magyar atomerőmű mellett („akár rá is eshetett volna”), de miért nem jelzett a NATO védelmi rendszere?

Az illetékesek tudni vélik, hogy a 1974-ben készült orosz hidegháborús őskövületet Ukrajnából indították, áthúzott Románián és a magyar légtérben is kényelmesen eltöltött 40 perc után érkezett a horvát főváros fölé. Ám hogy mi célból kószált a 6 tonnás gép fölöttünk, arról már képregényekbe való elméletek is kialakultak, amelyeket természetesen meglovagolt a napi politika is.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a kormány tagjaival a helyszínen tartott sajtótájékoztatót. – Elméletileg célpont lehetett volna akár Budapest, vagy Ljubljana… Még mindig nem tudjuk véletlen esemény volt vagy szándékos. Megvitatjuk az érintett országokkal és a NATO illetékeseivel – mondta, mielőtt a hatóság megkezdte volna a repülő alkalmatosság kiásását a földből. – Rossz volt a kommunikácó, akár egy tesztként is tekinthetünk a történtekre, amiből valamennyiünknek tanulnunk kell.

– A begyűjtött adatok alapján, közvetlenül az eset után két irányba indultunk el: az egyik a helyszíni munka, ott ahol a gép lezuhant, a másik feladatunk pedig az összes azon NATO-tagországhoz kapcsolódik, ahol radaron belül mozgást rögzítettek – mondta Mario Banožić védelmi miniszter a horvát Dnevnik Nova TV-nek adott interjúban. – A románoknak is tájékoztatniuk kellett a magyarokat, a magyaroknak pedig a horvát erőket is. De ezt a NATO-szövetségesekkel való egyeztetésünkre hagyjuk – mondta a Dnevnik Nova TV-nek.

A becsapódáskor negyven gépkocsi sérült. Fotó: Goran Mehkek/Cropix

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago