EKF

Wine & Gourmet – Az ízlelés művészete

Félszáz étterem és ugyanennyi borászat kiváló munkatársai három napig várják Veszprém legszebb völgyében az ízlelés szakértőit és azokat, akik egyszerűen csak szeretik a kellemes étkeket és italokat. A Balaton Wine & Gourmet fesztivált ünnepélyesen nyitotta meg annak megálmodója, Mészáros Zoltán két miniszter, miniszteri biztosok és a japán nagykövet jelenlétében.

Az ötletgazda Mészáros Zoltán személyisége és szakértelme, no meg majd egy évtized szükségeltetett ennek a nagyszabású fesztiválnak a megvalósításához.

Pénteken, szombaton és vasárnap lehetnek résztvevői, akik ellátogatnak a Veszprémvölgyben kialakított színes gasztrotérre. A jezsuita kolostor és környékén felállított sátrakban, faházakban a régió elfeledett ízei élednek újra a modern konyhatechnika eszközeivel.

Már az EKF eredeti pályázatban is szerepelt a fesztivál terve, így nem csoda, ha nagyszabású seregszemlével indul a hivatalos év előtt (EKF 2023), mintegy főpróbaként a régió gasztronómiai találkozója. Ekkora és ilyen színes rendezvény nem volt még a Bakony-Balaton régióban.

Egy-egy étel vagy ital őrzi azok tudását, kultúráját, akik évszázadokon keresztül itt éltek környezetünkben, akik természetes módon, a hétköznapok során adták át tudásukat. A Wine & Gourmet fesztivál elsősorban arra hivatott, hogy tudatosuljon az itt élőkben ez a gazdag és színes örökség. Például a közkedvelt gulyás a seregszemlén szarvasból készül, a palacsinta növényekből, a halakat mínusz 195 fokos folyékony nitrogénnel sütik, s ezeket a gyönyörű tálalás még izgalmasabbá teszi.

Nem titkolt cél az sem, hogy megmutassák az idelátogatóknak azt a gazdag gasztronómiai kultúrát, amellyel ma – ha nem is hétköznapjainkat, de ünnepeinket megtöltjük. Másrészt viszont a ligetben jelenjenek meg Európa, sőt a világ ízei. Idén Spanyolország és Japán a díszvendég, a két nagyon eltérő hagyományú gasztronómia művelői hozták el népük jellegzetes ízeit.

A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni vendégeivel beszélget mindarról, amit az étkezés kultúrájáról tudni lehet.

Lesznek tematikus napok: pénteken Japáné a főszerep, a szusishow és -kóstoló a japán szusimester tolmácsolásában különlegesnek ígérkezik. A taiko dobshow az Európa két legnagyobb japándobjával rendelkező Ataru Taiko együttes előadásában eddig Veszprémben nem hallott „hangversenyt” sejtet.

Látványosnak ígérkezik a kimonóbemutató, melynek keretében a tradicionális japán viselet legszebb darabjait vonultatják fel. A zenekultúra ismerői bizonyára örülnek majd a csellóvirtuóz Yosuke Shimizu koncertjének.

Szombaton Spanyolországot reprezentálva paella készül a színpadon. A spanyol pezsgők kóstolása mellett a napot autentikus flamencoest, a sevillai Jorge Díez Aragon és társulatának szereplése zárja.

A nemzetközi fesztiválokon megszokott, mi még a Balaton Wine & Gourmet seregszemlén tanuljuk-gyakoroljuk a módszert: az internetről tájékozódhatunk, ott regisztrálhatunk és vehetünk napijegyeket, de a különleges étkekért és italokért kizárólag kártyával fizethetünk – sőt még borravalót is elektronikusan adhatunk.

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago