EKF · 2022.09.30.

Wine & Gourmet – Az ízlelés művészete

Félszáz étterem és ugyanennyi borászat kiváló munkatársai három napig várják Veszprém legszebb völgyében az ízlelés szakértőit és azokat, akik egyszerűen csak szeretik a kellemes étkeket és italokat. A Balaton Wine & Gourmet fesztivált ünnepélyesen nyitotta meg annak megálmodója, Mészáros Zoltán két miniszter, miniszteri biztosok és a japán nagykövet jelenlétében.

Az ötletgazda Mészáros Zoltán személyisége és szakértelme, no meg majd egy évtized szükségeltetett ennek a nagyszabású fesztiválnak a megvalósításához.

Pénteken, szombaton és vasárnap lehetnek résztvevői, akik ellátogatnak a Veszprémvölgyben kialakított színes gasztrotérre. A jezsuita kolostor és környékén felállított sátrakban, faházakban a régió elfeledett ízei élednek újra a modern konyhatechnika eszközeivel.


Már az EKF eredeti pályázatban is szerepelt a fesztivál terve, így nem csoda, ha nagyszabású seregszemlével indul a hivatalos év előtt (EKF 2023), mintegy főpróbaként a régió gasztronómiai találkozója. Ekkora és ilyen színes rendezvény nem volt még a Bakony-Balaton régióban.

Egy-egy étel vagy ital őrzi azok tudását, kultúráját, akik évszázadokon keresztül itt éltek környezetünkben, akik természetes módon, a hétköznapok során adták át tudásukat. A Wine & Gourmet fesztivál elsősorban arra hivatott, hogy tudatosuljon az itt élőkben ez a gazdag és színes örökség. Például a közkedvelt gulyás a seregszemlén szarvasból készül, a palacsinta növényekből, a halakat mínusz 195 fokos folyékony nitrogénnel sütik, s ezeket a gyönyörű tálalás még izgalmasabbá teszi.

Nem titkolt cél az sem, hogy megmutassák az idelátogatóknak azt a gazdag gasztronómiai kultúrát, amellyel ma – ha nem is hétköznapjainkat, de ünnepeinket megtöltjük. Másrészt viszont a ligetben jelenjenek meg Európa, sőt a világ ízei. Idén Spanyolország és Japán a díszvendég, a két nagyon eltérő hagyományú gasztronómia művelői hozták el népük jellegzetes ízeit.

A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni vendégeivel beszélget mindarról, amit az étkezés kultúrájáról tudni lehet.

Lesznek tematikus napok: pénteken Japáné a főszerep, a szusishow és -kóstoló a japán szusimester tolmácsolásában különlegesnek ígérkezik. A taiko dobshow az Európa két legnagyobb japándobjával rendelkező Ataru Taiko együttes előadásában eddig Veszprémben nem hallott „hangversenyt” sejtet.

Látványosnak ígérkezik a kimonóbemutató, melynek keretében a tradicionális japán viselet legszebb darabjait vonultatják fel. A zenekultúra ismerői bizonyára örülnek majd a csellóvirtuóz Yosuke Shimizu koncertjének.

Szombaton Spanyolországot reprezentálva paella készül a színpadon. A spanyol pezsgők kóstolása mellett a napot autentikus flamencoest, a sevillai Jorge Díez Aragon és társulatának szereplése zárja.

A nemzetközi fesztiválokon megszokott, mi még a Balaton Wine & Gourmet seregszemlén tanuljuk-gyakoroljuk a módszert: az internetről tájékozódhatunk, ott regisztrálhatunk és vehetünk napijegyeket, de a különleges étkekért és italokért kizárólag kártyával fizethetünk – sőt még borravalót is elektronikusan adhatunk.


[fbcomments]