Categories: KözéletÉletmód

VILÁGNAP – Hírességek és ovisok is zöld pólót húztak a környezetért

Idén is több ezren csatlakoztak a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódóan az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) #zöldenjobb elnevezésű mozgalmához. 

A program keretében újra több mint 100 iskola és óvoda sok ezer tanulója és ovisa, tucatnyi művész, közszereplő és sportoló viselt zöld pólót vagy zöld ruhadarabot és osztott meg magáról és a közösségéről ilyen fotót és videót a közösségi médiában. A mozgalomhoz csatlakozók flashmobbal, mannequin challenge-dzsel és különféle alakzatok megformálásával fejezték ki a környezetvédelem iránti elhivatottságukat. A mozgalomban olyan zöld szívű hírességek vettek részt, mint Hajós András, Pély Barna, Csernoviczki Éva, Vajda Attila, Harcsa Veronika, Csiky Csongor Ábel, Végh Péter és Horváth Illés, a Magyar Színház művészei, Lord Panamo, Mihalik Ábel, Horányi Juli, Pataki Zita, Gyetván Csaba, a The Carbonfools zenekar és a Sláger FM műsorvezetői. A #zöldenjobb mozgalom célja a környezettudatos magatartás, a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése.

Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmes cselgáncsozó
Hajós András, zenész és tévés
Vajda Attila, olimpiai bajnok kenus

Az ENSZ 1972. június 5-én kezdte meg első környezetvédelmi világkonferenciáját, a dátumot pedig még ebben az évben környezetvédelmi világnappá nyilvánították. A céljuk az volt, hogy a fenntartható fejlődés eszméjét hirdessék és közös gondolkodásra ösztönözzék általa az embereket. A #zöldenjobb mozgalmat tavaly indította útjára az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódóan. Az IKSZ idén is bevonta programjába az oktatási intézményeket, köztük óvodákat, általános iskolákat, középiskolákat, számtalan civil és szakmai szervezetet.

Azért indítottuk el a #zöldenjobb mozgalmat, mert miközben folyamatosan fogynak a Föld erőforrásai, mi, emberek mégis pazarlóan bánunk természeti kincseinkkel – fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. – Földünk felszínéről minden percben 36 futballpályányi erdő tűnik el, miközben csak a hulladékok, köztük az italos kartonok szelektív gyűjtésével már mi magunk is sokat tehetnénk környezetünkért. Például 5300 italos kartondoboz szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával akár egy felnőtt fa is megmenthető a kivágástól, hiszen az újrahasznosítás révén megoldható az anyagok körforgása a természeti erőforrások pazarlása nélkül.

Magyarországon minden évben 580 millió darab (közel fél milliárd) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból. Az IKSZ statisztikái szerint azonban az italos kartonok 78–80 százaléka, azaz mintegy 452 millió darab sajnálatos módon még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett, vagyis ennek a hulladéknak mindössze 20–22 százalékát hasznosítjuk újra, miközben Európában ez az arány már 50– 60 százalékot tesz ki.

Az IKSZ már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát. A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75 százaléka papír, amely akár 5–10-szer is újrahasznosítható, melynek révén újrapapír termékek (füzet, tojástartó, bútor, kartondoboz stb.) készülhetnek belőle, de ehhez szelektíven kell gyűjteni.

A #zöldenjobb mozgalomról bővebben az Italos Karton Környezetvédelmi és Szolgáltató Egyesülés Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago