Categories: Szórakozás

VETERÁN – Ahol a régi továbbél…

Esztétikum, igényesség, az eredetihez leginkább közelítő állapot – ezek az elsődleges kritériumok egy veterán jármű minősítésénél.

Szombaton, a VI. Veszprémi Veterán Motoros Találkozón 92 jármű nevezett a különböző értékelési kategóriákban (legszebben restaurált, legszebb eredeti állapotú, legöregebb motorkerékpár, legszebb háromkerekű stb.). A minősítést négytagú zsűri végezte, gondosan megvizsgálva a motorok minden apró-cseprő részletét.

Több szempontot vizsgálunk – avat be a minősítés rejtelmeibe Dobos Tibor, aki oldtimerek vizsgáztató bizottságának rendszeres tagja. – Az elsődleges szempont maga a korhűség, azaz, hogy a jármű eredeti állapota mennyire felel meg a gyártáskori állapotának. Fontos a restaurálás minősége, szépsége, hogy mennyire sikerült a gyárihoz leginkább közelítő állapotba hozni a járművet.

A nézelődők közül többen megjegyezték, hogy vannak a gyárinál sokszor szebben kivitelezett restaurált járművek is. Ez azért lehetséges, mert javult a festékek minősége, valamint a fényezés és a krómozás technikája is olyan sokat fejlődött, hogy egészen különleges hatást érhetünk el a felújítás során – teszi hozzá Hadobás József zsűritag, aki maga is veteránjármű gyűjtő.

Szép számban érkeztek fellelt állapotban is járművek. Ezeknek az a jellegzetességük, hogy nincsenek restaurálva, korrodált, kopott állapotban vannak, amiket az idők során szereztek. Ebben az esetben az a fő szempont, hogy mennyire tudták megőrizni az eredeti állapotukat, gazdáik mennyire voltak kíméletesek a járműveikhez, mennyire őrizték meg azok eredeti jegyei. – magyarázza Dobos Tibor. – Most is láthattuk, hogy ezeket a járműveket restaurálás nélkül is meg lehet őrizni hosszú ideig. A lényeg az, hogy mennyire maradtak meg a gyárihoz hasonló állapotban és eredeti alkatrészekkel. Ebben az esetben nem cserealkatrészekkel hozzák szép állapotba a járműveket, hanem a gyárilag kiadott eredeti alkatrészekkel tudják megőrizni jellegzetességeiket.

A borús idő ellenére szép számmal látogattak ki az érdeklődők a Veszprémi Motoros Egyesület rendezvényére, melynek egyik csúcspontja a motoros felvonulás volt, amely városunk legszebb pontjain haladt végig.

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)

Bonyhádi Szilvia

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago