Categories: KözéletEgyéb

VESZPRÉMI FELMÉRÉS – Kire szavazna és kire nem?

A Publicus Intézet áprilisi telefonos kérdőíves adatfelvétele alapján készült felmérés tökéletesen tükrözi Veszprém lakosainak értékelését a helyi ellenzéki politikusok munkájáról, ismertségéről, népszerűségéről.

Arra is kíváncsiak voltak, kit és mennyire tartanak a megkérdezettek alkalmasnak arra, hogy polgármesterként vezesse a várost, de azt is, melyik párt képviselőjére szavaznának az őszi önkormányzati választáson.

A megkérdezettek harmada még bizonytalan

A korosztályra és nemekre bontott felmérésből egyértelműen kiderül, hogy Veszprém nagyobbára fideszes város. A megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fidesz jelöltjére, leginkább a 18–29 évesek, akinek csaknem fele a kormányzó párt jelöltjét preferálná. Az MSZP–DK–LMP–Jobbik összefogás jelöltjét a megkérdezettek 27 százaléka támogatná, de miután távol az ősz, a megkérdezettek 32 százaléka bizonytalannak tűnik, nem tudja, vagy nem válaszolt.

Kész Zoltán a legismertebb, de már kevésbé népszerű

Az alábbi infografika azt érzékelteti, miként értékelték a megkérdezettek a város közéleti szereplőinek munkáját és ismertségét. A várakozásnak megfelelően a legismertebb Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő, aki (egy 100-as skálára vetítve) 77 pontot ért el, viszont népszerűségben csupán 34-et. Veri őt Katanics Sándor (DK) 50, Gerstmár Ferenc (LMP) 48, Hartmann Ferenc (MSZP) 47 ponttal, Kovács Rajmund (Jobbik) lemaradt 33 ponttal.

Ki alkalmas és ki kevésbé alkalmas a polgármesteri posztra?

A Mennyire tartja alkalmasnak arra, hogy polgármesterként vezesse Veszprémet és képviselje a város érdekeit? kérdésre a felsorolt ellenzéki politikusokat ismerők közül a „inkább alkalmas” vagy „inkább nem alkalmas” választ adhatták. A számok magukért beszélnek.

Demográfiai mutatók

[stextbox id=”grey”]A válaszadók a kérdezőbiztosok telefonon feltett kérdéseire válaszoltak, és a kutatás eredményeként létrejött adatbázis a városban élőkre nemük, életkoruk és iskolázottságuk szerint reprezentatívnak tekinthető. Az intézet szakemberei 704 veszprémi lakos válaszait dolgozták fel.[/stextbox]

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago