Categories: KözéletKultúra

VESZPRÉM TÖRVÉNY – Ingatlanokkal gazdagodik a város és a főegyházmegye

Ingyenesen Veszprém város tulajdonába kerül a közel harminc éve kihasználatlanul álló volt gyermekkórház – jelentette be a sokak által régóta várt hírt Porga Gyula polgármester a Navracsics Tibor kormánybiztossal és Ovádi Péter országgyűlési képviselővel közösen tartott mai sajtótájékoztatón, ahol a Parlament által kedden elfogadott „Veszprém törvényt” ismertették.

A törvényt, amely az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezéséhez és megszervezéséhez kapcsolódó rendelkezéseket tartalmazza, Ovádi Péter szerint a DK-s országgyűlési képviselők nem támogatták. Sajtótájékoztatón szokatlanul személyes volt a kérdése:

– Vajon Katanics Sándor, Veszprém önkormányzati képviselője milyen megfontolásból mondta azt a párttársainak, hogy a várost és térségét érintő fejlesztéseket ne szavazzák meg?

Ettől függetlenül kiemelte, hogy a tervezés időszakában pártpolitikán átívelő egység segítette a cím elnyerését.

Navracsics Tibor a törvény megalkotásának szükségességét azzal indokolta, hogy rövid határidőn belül egy rendkívül komplex fejlesztési folyamatot kell megvalósítani, a jogszabály pedig gyorsítja és esetenként egyszerűsíti a tervezett projektek megvalósulását.

Porga Gyula polgármester a gyermekkórházzal kapcsolatban elmondta, hogy az épület az EKF 2023 közösségi és művészeti életét fogja kiszolgálni, emellett egy korai fejlesztőközpont létesítését is tervezik a területen. Beszélt a vasútállomás és környezetének rendbetételéről, valamint a Jókai utca 8. szám alatti épület szintén közösségi célú hasznosításáról. Tervezik a megyei könyvtár és a Laczkó Dezső Múzeum felújítását, újdonságként pedig Magyarországon elsőként egy digitális múzeum alapítását is.

Miután a törvényben foglaltakról ennél több konkrétum nem hangzott el, portálunk a következő kérdéseket tette fel Porga Gyulának, aki meg is válaszolta azokat:

A törvény egyik paragrafusa szerint a volt piarista gimnázium önkormányzati tulajdonú ingatlanrészét az önkormányzat versenyeztetés mellőzésével értékesítheti a Veszprémi Főegyházmegye részére. Eladják-e, mikor és mennyiért? (Szerkesztői kiegészítés: az érsekség négycsillagos szállodát, wellness-szolgáltatásokat, konferenciatermeket és bisztrót tervez az épületegyüttesben.)

Ismert, hogy a főegyházmegye EKF-hez kötődő elképzelései között szerepel az ingatlanegyüttes megújítása. Zajlanak a megbeszélések, folyamatban van az értékbecslés, megállapodás a jövő év elején várható.

A törvény alapján önkormányzati tulajdonba kerül a vérellátó parkolója is. Mi a terv vele?

Emelt szintű parkolóház megépítésével szeretnénk a város parkolási gondjain enyhíteni.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a közbeszerzés általános szabályaitól eltérően az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb ár legyen. Nem megy ez a minőség rovására a majdani beruházásoknál?

Általában is nehéz lenne indokolni egy magasabb árajánlat elfogadását, de nem, ez a veszély nem fenyeget.

A törvény a településkép védelméről szóló jogszabály bizonyos előírásait, mint nem alkalmazandókat említi. Másodlagossá válik a városkép megóvása?

Ez a rendelkezés az amúgy elég hosszadalmas eljárási rend lerövidítését célozza, de a tervtanács elé be fognak kerülni az anyagok.

A kormány 50 milliárd forint támogatást ígért az EKF infrastrukturális fejlesztéseinek és programjainak megvalósítására. Ebből mennyi jött meg idén, és milyen ütemezésben, összegben várható a többi?

Idén 11 milliárd forint érkezett, a jövő évi támogatás összegének meghatározása és folyósításának előkészítése pedig már folyamatban van – válaszolta erre a kérdésre Navracsics Tibor.

[stextbox id=”grey”]

A Veszprém törvény összesen tizenegy állami tulajdonú ingatlant ad át ingyenesen önkormányzati tulajdonba az EKF 2023 pályázati programjának megvalósítása céljából.

A Veszprémi Főegyházmegye tulajdonába – a kulturális és hitéleti feladatok elősegítése érdekében – két állami tulajdonú ingatlan kerül ugyancsak ingyenesen. Ez a Vár utca két utolsó épülete a Szent István királyt és Gizella királynét ábrázoló szoborpár két oldalán. Jelenleg az egyikben az egyetem bölcsészkara, a másikban kollégium működik.

[/stextbox]

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago