Sport

Veszprém Európai Sportváros?

Idén Szabadka viselheti az Európai Sportváros büszke címet. A rangos elismerésre harminc település pályázott, amit végül a szomszédos ország városa nyert el. A Vajdaság egyik legnépesebb városaként győzött. A világon eddig 3500 főváros és város vehette át ezt a büszke címet, amelyekre külön kategóriában lehet indulni a végső győzelemért. Veszprém is pályázna az elnyerésére.

Veszprém szeretne Európai Sportváros lenni. Pályázna a büszke címre, amit idén a vajdasági Szabadka viselhet. Mivel tavaly Európa Kulturális Fővárosa volt a megyeszékhely és a régió több települése, a megszerzett rutinnal ennek a projektnek is bátran nekivághat a királynék városa jól képzett csapata. Sportnyelven szólva, azért a keret személyi összetételén érdemes lesz változtatni az újabb kontinentális siker érdekében. 

A nagyágyúk

Az egy nagyon jó elképzelésnek tűnik, hogy Veszprém egyetlen olimpiai bajnoka – egyelőre – a kalapácsvető, Kiss Balázsnak fontos szerep juthat a cél megvalósításában. És nagyon bízom abban, hogy a nyári, párizsi olimpiai játékok után a napokban világbajnoki címet nyerő nyílt vízi úszó, Rasovszky Kristóf a tokiói ötkarikás ezüstérme mellé az aranyat is megnyeri, és akkor már két „nagyágyúja“ is lehet a rangos programra való kandidálásnak. Persze rajtuk kívül is élnek még Veszprémben olyan sikeres sportolók, akik eredménylistájukkal igazán húzónevek lehetnének az Európai Sportváros büszke cím elnyeréséhez. Neveket itt most nem említenék, mert a pályázat elkészítői jól ismerik őket.

Mennyivel könnyebb lenne ez a munka, ha már létezne egy olyan közpark, ahol Veszprém legsikeresebb sportolóinak fényképét és nevét láthatnák a helyiek és a városba érkező turisták. Egyelőre azonban még azt sem sikerült elérni, hogy a Kádár utcai, egykori kézilabdapálya bejáratánál – ahol most parkoló van – egy emléktábla jelezze, hogy a megyeszékhely legsikeresebb sportágának ez a hely volt a bölcsője, otthona. Annyi előrelépés azért történt, hogy a sportág múlt év nyarán bekerült a Helyi Értéktárba. Persze még semmiben sincs lemaradás. A pályázat benyújtásáig rengeteg ötlet kerülhet elő a város sportmúltjából és jelenéből. De azért az EKF-éhez hasonlóan, itt is vannak egyértelmű kritériumok. 

Tizenkét kvalifikációs feltétel

A pályázó városnak 12 kvalifikációs feltételnek kell megfelelnie, amelyek összesen 100 pontot érhetnek. Az értékelés szempontjai közé tartozik az oktatás, a kultúra, a klubok, a beruházások, illetve azok hatása, a szervezettség és még más tényezők is – olvasható a kiírt pályázati feltételek között. 

Infrastruktúra

Az utóbbi években jelentősen fejlődött az infrastruktúra Veszprémben, amelyben óriási lemaradásban volt a megyeszékhelyek versenyében. Azóta megépült a versenyuszoda, a jégcsarnok, a tornászok otthona. Fejlődött az atléták felkészülési lehetősége. A küzdősportok reprezentánsainak is van hol edzeni. A Pannon Egyetem szintén új utakon jár a sportfejlesztés területén. Hogy csak a legjelentősebbeket említsem. És talán – végre – elkészül a futballklub centerpályája is, és hazaköltözhet a csapat a stadionba. Szerencsére az utánpótláscsapatoknak is van/lesz új pályájuk az uszoda mögött. De az Európai Sportváros rangos cím elnyeréséhez jó lenne büszkélkedni egy igazi futballstadionnal is, aminek a terve, a helye megvan, de a pénz még nincs – egyelőre.

Vezető kép: MTI Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Donát Tamás

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago