Életmód

Vegán: egyél úgy, hogy ne halj meg!

Az immunrendszer szoros összefüggésben áll a bélflórával

Nagyon rosszak a magyar halálozási mutatók a koronavírus járványban. Európában csak a csehek vannak előttünk. Ennek különféle okai lehetnek, többek között a lakosság egészségi állapota. A legnagyobb kockázati tényezők az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség és a szívelégtelenség. Életmódorvoslással elérhető lehetne, hogy ne halj meg!

Figyelemre méltó cikk jelent meg a napokban az Egészség Kalauzban a legújabb kutatásokról, amelyek arra mutatnak rá, hogy a bélben élő – döntően jótékony hatású – baktériumok összessége, a bélflóra meghatározó lehet abból a szempontból, hogy kinél alakul ki nagyobb eséllyel a Covid-19 megbetegedés és az milyen súlyos lesz. Az immunrendszer ugyanis szoros összefüggésben áll a bélflórával.

A rizikócsoportba tartozóknál „sérült” a bélflóra. Tehát mint annyiszor, most is az egészséges étkezésnél lyukadunk ki. Egészségesebben kellene étkezni és élni ahhoz, hogy ne halj meg időnap előtt. Erről a témáról három könyvet is írt dr. Michael Greger világhírű táplálkozástudományi szakorvos. Magyar fordításban a budapesti Édesvíz Kiadónál jelentek meg, és kiválóan összefoglalják: mit együnk, hogy meghosszabbítsuk az életünket. Dr Greger fejezetenként sorra veszi, hogyan ajánlatos étkezni, hogy ne halljunk meg fertőzésekben, cukorbetegségben, magas vérnyomásban, szívbetegségben stb. Talán mondanom sem kell, hogy mindenekelőtt a növényi alapú étkezést javasolja. Nem csak azért, mert a mértéktelen húsevés, „az emberiség állatok feletti uralma a fertőző betegségek valóságos Pandora-szelencéjét szabadította ránk. A legtöbb mai emberi fertőző betegséget nem ismerték azelőtt, hogy a háziasítás hatalmas tömegben zúdította volna a betegséget az emberi populációkra”, hanem azért is, hogy fenntartsuk immunrendszerünk egészségét. Ahogy öregszünk, immunrendszerünk hanyatlani kezd. Azonban vannak olyan gyümölcsök, zöldségek, amelyek élénkítik az immunműködést. Sőt az étkezési élesztő is! Együnk brokkolit, fodros kelt, bogyós gyümölcsöket! És ne feledjük, a testmozgás is élénkíti az immunrendszert. Időseknél napi fél órás gyaloglás már látványos kockázatcsökkenést eredményez. Kutatások kimutatták, ha csak hat percig hagyjuk futkosni a gyerekeket, a vérükben keringő immunsejtek szintje közel 50 százalékkal megemelkedik.

Sokan küszködnek már egészen fiatalon is kettes típusú cukorbetegséggel és elhízással. Dr. Greger érdekes összefüggésekre mutat rá a cukorbetegség megelőzésével kapcsolatban. Például ki hitte volna, hogy aki jelentős mennyiségben fogyaszt hüvelyeseket (babfélék, borsó, csicseriborsó, lencse), az általában kisebb súlyú, neki alacsonyabb a vérnyomása azokkal összehasonlítva, akik nem fogyasztják ezeket. Ez igazán jó hír, hiszen ahelyett, hogy koplalnánk, fogyasszunk hüvelyesekben gazdag fogásokat! A teljes értékű, növényi élelmiszereken alapuló fogyókúrás megközelítés előnye, hogy talán nem is kell csökkenteni az adagokat, kihagyni az étkezéseket, vagy számolni a kalóriákat, mert a növényi élelmiszerek rengeteg tápanyagot és kevés kalóriát tartalmaznak. Dr. Greger növényi étrendet javasol a cukorbetegeknek sok leveles zölddel és egyéb zöldségekkel, babfélékkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, gyümölcsökkel, dióval és magvakkal. Beszámol egy kutatásról is, amelynek a résztvevőinél nem kellettek hónapok az eredményhez: átlagosan már 16 nappal azután észlelték, hogy áttértek a növényi étrendre.

Érdekes példát hoz fel a cukorbetegség és a húsételek összefüggéseire, azaz a vegetáriánus táplálkozás mellett. Az ázsiaiak körében hagyományosan nagyon alacsony volt a cukorbetegség előfordulása, ami az elmúlt években járványszerűen megváltozott az ázsiai étrend nyugatiasodásával, a húsfogyasztással és a toxikus szennyezőanyagokat tartalmazó konzervek, különféle tartósított ételek fogyasztásával.

A táplálkozáskutató tapasztalatai szerint a már sokszor gyerekkorban jelentkező elhízásjárványnak növényi élelmiszereken alapuló étkezéssel lehet a legjobban elejét venni.

„Azok a gyerekek, akik növényi élelmiszerekből kapják a tápanyagokat, hatalmas egészségügyi előnnyel indulnak, és az évek során sokkal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben” – írja. Ám nehogy azt higgyük, hogy időskorban már nem érdemes ezzel foglalkozni. Nagyon is! Azok a hatvan év felettiek is csodálatos javulásról számolnak be, akik áttértek a növényi alapú táplálkozásra. Újra fiatalnak érzik magukat.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago